NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
VANT OVER AFTENPOSTEN: Herbjørn Hansson mener saken kunne vært unngått.
VANT OVER AFTENPOSTEN: Herbjørn Hansson mener saken kunne vært unngått.

- Aftenposten gikk på limpinnen

Sist oppdatert:
Avisen refset etter å ha knagget skuddvideo på tankkjempe.

Aftenposten ble felt i Pressens faglige utvalg (PFU) tirsdag, etter å ha publisert en video som angivelig skulle vise skyting fra et norsk skip utenfor Jemen mot angivelige pirater.

Det ble derimot fort tilbakevist at hendelsen fant sted på det norske skipet.

- Dette er ikke overraskende for meg i det hele tatt. PFU-fellelsen går rett i kjernen av det hele saken dreier seg om. Nemlig ukritisk kildebruk. Aftenposten ble enstemmig felt i PFU for brudd på god presseskikk, sier Herbjørn Hansson, toppsjef i rederiet Nordic American Tanker, til Nettavisen.

Kunne vær løst på forhånd

Rederiet mener Aftenposten har brutt Vær varsom-plakatens paragraf 3.2: «Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder (...).»

- Hadde Aftenposten kontaktet oss på forhånd, så ville vi ha fortalt dem at videoen var falsk og avklart situasjonen. I stedet så holdt de på i flere måneder med saken bak vår rygg, fortsetter han.

Selskapet Hansson leder har passert det aktuelle området ved Jemen mer enn 200 ganger.

- Ni ganger har det kommet slike små fartøy opp mot skipene som har blitt skutt på med varselskudd. Vi har nøyaktige prosedyrer på hva vi skal gjøre i slike situasjoner. Etter en slik hendelse har vi plikt til å rapportere det til myndighetene innen 72 timer, forteller han.

Ingen skutt og drept

- Denne konkrete hendelsen ble sett på av både jemenittiske og norske myndigheter uten at det ble funnet noe galt. Det var flere andre medier som så på, men droppet saken. Aftenposten derimot begynte så å styre med den høsten 2013, altså to år etter at det skjedde. Det er myndighetenes regler vi må følge, vi kan ikke løpe rundt i alle avisredaksjoner og forhøre oss, sier rederisjefen.

Han sier det er et faktum at det ikke er noen som er skutt og drept fra våre skip.

- Aftenposten gikk på limpinnen. Gravende journalistikk er bra, men PFU-fellelsen et er et skudd for baugen for gravere, sier han.

Hansson, som selv fulgte med på PFU-avgjørelsen, vil ikke si om selskapet nå kommer til å gå til søksmål.

Aftenposten har selv beklaget at de har knyttet videoen til selskapet i de aktuelle artiklene.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få kommentar fra Aftenposten redaktør Espen Egil Hansen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere