*Nettavisen* Økonomi.

- Aksjekursen er øverst på agendaen

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Investorene er det viktigste for Norske Skog.

12.03.08 19:56

Fokuset vil ligge på aksjekursen når papirgiganten Norske Skog har sitt skjebnemøte.

NA24 - din næringslivsavis

- Det som står øverst på agendaen er å kutte ut ulønnsom kapasitet og få aksjekursen opp igjen, sier Tom Bratlie, informasjonsdirektør i Norske Skogs, til NA24.

Preget av stundens alvor
Dagens møte skal bestemme hvorvidt det skal stenges en maskin på Follum, og to fabrikker i Tsjekkia og Korea.

- Bedriftsforsamlingen er helt klart preget av at de behandler viktig sak, forteller informasjonsdirektøren.

Milliardfall
Det er ikke rart at aksjekursen har høy viktighet for partene. Onsdagens sluttkurs på 19, 3 kroner innebærer at aksjen har falt grusomme 81,75 prosent i løpet av det siste året. Dette medfører at enorme verdier har forsvunnet, hele 16,4 milliarder kroner er blitt blåst bort siden mars 2007.

- Norske Skog er åpenbart i en krise, og vi iverksetter nå alle de tiltak som skal til for å komme på beina, forteller Bratlie, og legger til at dagens møte er et ledd i disse tiltakene.

Informasjonsdirektøren opplyser om at selve forhandlingene først kom i gang ved halv seks-tiden. Før det har ledelsen og ansatte kommet med sine forslag og kommentarer.

- Det er mange mennesker som har mye på hjertet i denne saken.

Trekker ut
Det er ikke klart når avgjørelsen vil være klar. Siste nytt er at en liten gruppe med ansatterepresentanter fra Follum gikk inn på et eget grupperom for å diskutere alene. Disse har nå gått tilbake til hovedmøte.

Blant de ansatte som står utenfor i kulden og venter spekuleres det i at de diskuterte et nytt forslag til en løsning.

- Ikke trygg på Evju
De ansatte i Norske Skog er spent på utviklingen av skjebnemøtet.

- Hvis de går for å stenge maskinen går piffen litt ut av folk, sier Roy Åge Vangen, driftsingeniør ved Follum, til NA24.

De ansattes representanter på møtet har allerede sagt at de kommer til å stemme mot, men det er stor usikkerhet rundt hva de andre vil bestemme seg for. Helge Evju, med sin dobbeltstemme kan bli avgjørende i de tette forhandlingene.

- Han er jeg ikke trygg på, mitt inntrykk er at han vil stemme med konsernet, sier Vangen om Evju.

- Skuffet, ikke overrasket
De ansatte er redde for at stengningen blir realitet, men håper på det beste.

- Jeg blir ikke overrasket, men jeg blir skuffet, sier Vangen om stengningen.

- Tøffe forhandlinger
NA24 fikk tak i Stein-Roar Eriksen, tillitsvalgt fra Follum, mens han tok en pause fra møtet. Eriksen har vært til stede på møtet, men har ikke selv stemmerett.

- Det er ganske tøffe forhandlinger, forteller Eriksen

Han sier at han ikke vil spekulere i hvilken vei avgjørelsen går.

Dårlig nytt
Tirsdag meldte papirkjempen om at et prosjekt i Brasil ble skrinlagt, og at resultatet fra første kvartal blir dårligere enn ventet. Dette har også blitt tatt opp på møtet.

- Bedriftsforsamlingen har blitt orientert om situasjonen i Brasil, og er selvsagt svært skuffet over at den er som den er, forteller Bratlie.

Kutter kursmål
Tidligere denne onsdagen kuttet DnB NOR kursmålet på Norske Skog-aksjen til 40 kroner, men beholder kjøpsanbefalingen.

- Dagens kurs reflekterer nå forventninger om vedvarende dårlige nyheter og vi venter fortsatt at avispapirprisene i Europa vil vende opp igjen fra 2009, skriver meglerhuset i sin morgenrapport.

Goldman Sachs kutter både kursmål og anbefaling i Norske Skog. Etter tirsdagens resultatvarsel har de redusert kursmålet til 17 kroner per aksje fra 28,3 kroner. Samtidig er anbefalingen byttet fra nøytral til selg. Meglerhuset mener aksjen nå er høyt priset og at farene fortsetter å true. Stigende kronekurs, lave avispapirpriser, økte innsatsfaktorer og likviditeten i markedet bekymrer.

I et analysenotat vil ikke Goldman Sachs utelukke ytterligere resultatvarsler fra Norske Skog og venter svak nyhetsstrøm frem til etter at resultatet for første kvartal er sluppet, melder Dow Jones Newswire.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.