*Nettavisen* Økonomi.

- Aksjene er billige

Men markedene blir fortsatt nervøse, mener meglerhus.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Meglerhuset Orion skriver i en fersk rapport at til tross for at sannsynligheten for en forestående resesjon i USA har økt, taler mye for at de globale aksjemarkedene vil klare seg vesentlig bedre enn under resesjonen i 2001-2002.

NA24 - din næringslivsavis

Orion viser til at det i 2000 ble handlet aksjer til en forward P/E på 26 i USA og 23 i Europa, noe som var det høyeste nivået siden slutten av 1920-tallet. I dag er forward P/E på 13,9 i USA og 12,5 i Europa. Det er nær det laveste nivået på ti år.

- Justeres det i tillegg for at langsiktige renter er historisk lave, må vi tilbake til 1980 for å finne like attraktive inntjeningsmultipler, skriver Orion.

- Ikke avskrekkende prising
Meglerhuset mener at prisingen heller ikke er avskrekkende for aksjene på Oslo Børs.

Orion trekker frem at StatoilHydro handles til en P/E på 8,4 for inneværende år om dagens priskurve i oljemarkedet legges til grunn.

- Til sammenligning er gjennomsnittlig historisk P/E på 10,5. Dette tilkjennegir at oppsiden i StatoilHydro er betydelig om stemningen bedrer seg og oljeprisen holder seg rundt dagens nivå, skriver Orion.

Oljeprisen blir avgjørende
Når det gjelder Oslo Børs avhenger resultatutsiktene i stor grad av oljepris og til dels skips- og riggrater. Meglerhuset skriver at oljeprisen utgjør mye av forklaringen på at Oslo Børs falt så mye som den gjorde i forrige uke, men at tvangssalg av belånte posisjoner også trolig var medvirkende. Dette er med på å skape uforutsigbarhet på kort sikt.

- Faren for ytterligere tvungen likvidasjon skaper nedsiderisiko og uforutsigbarhet i det korte perspektivet. På den annen side er tvangssalg ofte et kjennetegn ved de senere stadier av en nedgang.

Fortsatt nervøst
Orion mener at nyhetsstrømmen i aksjemarkedet sannsynligvis kommer til forbli negativ i nærmeste fremtid, og dette kan gi fortsatt erosjon i kursnivået. Meglerhuset mener at aggressive stimulanser forventes fra den amerikanske sentralbanken.

- For at oppgangsmarkedet skal gjenopptas, må renten senkes nok til at amerikansk økonomi responderer positivt. Dit kommer vi kanskje ikke før i andre halvår, og i mellomtiden vil børsene slå frem og tilbake.

Meglerhuset anbefaler å å følge med på ledende indikatorer i USA, og mener dette kan gi en nyttig pekepinn på når omslaget i aksjemarkedet kommer.

Her er Orions modellportefølje uke 3:
Simrad Optronics
Scorpion Offshore
Playsafe
Kongsberg Automotive
Synnøve Finden
Orkla
StatoilHydro
Simtronics
Petrolia Drilling
Crew Gold

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag