NA24.no

- Aksjer er fortsatt dyre

Foto: RICHARD DREW (AP)
Sist oppdatert:
Børsene faller og mange mener aksjer er blitt billig. Men har de egentlig det?

Det har vært et voldsomt fall i aksjemarkedet den siste måneden. På Oslo Børs har Hovedindeksen falt med utrolige 14 prosent, og så langt i år har det norske aksjemarkedet svalestupt 20 prosent til 353,1 poeng. Også på de internasjonale børsene har fallet vært tungt.

Den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 er ned hele 9,3 prosent i år.

Betyr dette at aksjer er blitt billig? Nei, hvis man bruker data fra den anerkjente økonomen Robert Shiller.

20 prosent overpriset
Robert Shiller 1946 er en amerikansk økonom, akademiker, og bestselgende forfatter. Han har vært tilknyttet National Bureau of Economic Research siden 1980 som forsker. Hans bok Irrational Exuberance, som kom i 2000, ble en New York Times-bestselger. Shiller er blant annet kjent for å ha advarte om at aksjemarkedet sent på 1990-tallet hadde blitt en aksjemarkedsboble som kunne lede til en kraftig nedgang.

Shiller har vært opptatt var risikoaspektet ved verdipapirmarkedet, og benytter seg av en metode innført av en tidligere kollega av ham, Benjamin Graham. Den tar for seg selskapenes inntjening over en 10 års periode. Tanken er at inntjeningspotensialet til selskapene kommer bedre frem hvis man glatter ut historisk inntjening. På den måten blir ikke prisingen til selskapene basert på en syklisk periode som har vært sterkt eller svak.

Basert på S&P 500-selskapenes 10 års inntjening er markedet 20 prosent dyrere enn historisk snittprising.

Shillers sykliske justerte pris/inntjeningssnitt ligger nå på 20, mens snittet de siste årene er nede på 16, viser hans data.

Sjekk Shillers databank her:

Store forskjeller i meninger
Noe av hovedårsaken til de store svingningene i aksjemarkedet om dagen, kommer av at økonomene er svært usikre på utviklingen i verdensøkonomien. Vekstanslagene for økonomien har lenge vært brukt som basis for å estimere selskapenes inntjeningspotensiale.

Med stor usikkerhet knyttet til fremtiden for økonomien, vil svingningene øke.

- Det hele koker ned til to komponenter; vekst og risiko. Mesteparten av markedssvingningene du ser fra dag til ti kan forklares med den ene eller den andre av disse, sier professor Stephen Foerster Ivey School of Business ved University of Western Ontario til avisen The Globe and mail.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere