- Aldri vært bedre juli

Foto: Foto: Scanpix (SCANPIX Scanpix)

Boligmarkedet er tilbake på rekordnivå.

31.07.09 14:11

Mandag slipper eiendomsmeglerne den offisielle statistikken for utviklingen i boligmarkedet i Norge. Allerede nå er det imidlertid klart at det norske markedet for hus og leiligheter har vært uvanlig sterkt sist måned.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg har aldri solgt så mye i juli noen gang. Det har vært veldig bra, sier Nils O. M. Nordvik som er partner i eiendomsmeglerselskapet Nordvik & Partners til NA24.

Foto: Christian Bakken

Det er særlig innenfor de øvre segmentene Nordvik & Partners har sitt nedslagsfelt, men Nordvik forteller at det i mellomsegmentet i Oslo, fra 2 millioner til 7-8 millioner kroner har gått svært godt i juli.

- Vi har hatt litt dårlig vær, og kanskje folk går mer på visninger, sier Nordvik.

- De som skal skaffe seg boligk, kjøper seg bolig, og de kjøper like gjerne i juli som i august. Noen tror også at de kan gjøre bedre kjøp i juli enn i august, sier han.

Nordvik sier til NA24 at han er spent på hvordan prisene har utviklet seg, noe som vi får svar på når Eiendomsmeglerforbundet kommer med sine juli-tall mandag 3. august.

- Jeg tror de prisene vi har hatt i juli har vært bedre enn tidligere i år. Det har gått jevnt oppover, sier Nordvik til NA24.

Fantastisk første halvår
Også Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes forening bekrefter i sin innkalling at det er sterke sommertall fra eiendomsmarkedet. Dermed fortsetter oppturen fra første halvår, som ganske enkelt har vært meget positiv i boligmarkedet.

Fra desember i fjor til juni i år har boligprisen steget med 12 prosent. Med oppgang i juli kan boligmarkedet være nær toppen fra august 2007.

Det er særlig prisen på leiligheter som har gått sterkt det siste halvåret. Eiendomsmeglernes prisstatistikk viser at prisene på leiligheter i juni var 1,1 prosent høyere enn i juni i fjor, etter at det falt sist høst. Prisen på rekkehus var i juni 0,6 prosent høyere enn i samme periode i fjor, mens eneboliger var 0,2 prosent lavere enn i juni i fjor.

Sterk renteeffekt
Det er særlig den lave renten som har fått boligkjøperne ned fra gjerdet.

Styringsrenten fra Norges Bank ligger nå på rekordlave 1,25 prosent, mens den effektive renten ut til boliglånskundene med 60 prosents sikkerhet ligger på rundt 3 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.