NA24.no

- Aldri vært dyrere aksjer

Sist oppdatert:
Men det er ikke børsen som bekymrer denne stjerneforvalteren.

Stjerneforvalter Ragnhild Wiborg er ikke opptatt av at børsen har kommet over 500 poeng. Hun er mer bekymret for boligsituasjonen i USA.

NA24 - din næringslivsavis

I likhet med flere andre strateger og forvaltere mener hun at det ikke har noen stor betydning at Oslo Børs bikket 500. Hun ser ikke flere farer for den norske børsen enn andre børser.

Det sa Ragnhild Wiborg i Wiborg Kapitalforvaltning til NA24 på NFFs seminar «Rikets tilstand».

- Markedet har aldri vært dyrere, sa Wiborg til de fremmøtte.

Blant annet er de europeiske aksjene enten på eller nær rekordnivåer. Samme tendens ser en i USA og Kina. De siste dagene har ikke uroen ved børsene i Kina smittet over på de andre børsene, men Wiborg mener ingen vet hva som skjer hvis aksjemarkedet i Kina faller 50 prosent. Da kan stemningen bli bli en helt annen.

Boligboble
Det som skjer i den amerikanske økonomien er svært viktig for aksjemarkedet.

Forvalteren trekker frem at det ikke bare i USA at boligmarkedet har vist en negativ trend. I Spania og Kina har også boligprisene falt betraktelig. Hele 3,5 millioner boligenheter er ledige i det spanske markedet, det er like mange som er for salg i USA. I Norden er det særlig Danmarks hovedstad, København, som sliter.

Den amerikanske økonomien vil være avhengig av hvordan det går i boligmarkedet. Hvis en utelukker den negative utviklingen innen boligmarkedet har bruttonasjonalproduktet økt jevnt de siste årene. Det er ikke sikkert at dette vil vedvare.

Men hvis krisen i boligmarkedet blir større kan dette gå utover forbruket til amerikanerne. Konsumentene i USA står for 20 prosent av bruttonasjonalproduktet i verden.

- Boligmarkedet har større betydning for utviklingen av det private forbruket enn det aksjemarkedet har, sier Wiborg og mener det er viktig å følge med på hva som skjer der.

Dyrere markeder
Wiborg trekker også frem at de amerikanske selskapene viser fortsatt vekst i resultat per aksje, men er ikke tallene viser ikke det hele bildet. Andre markeder fremstår også som dyre, blant annet myke råvarer som typiske matvarer.

Tidligere har det vært en stor korrelasjon mellom utviklingen av aksjeindeksen S&P 500 og boligmarkedet i USA. Denne er ikke like fremtredende for tiden som tidligere, når de har trukket i hver sin retning. Vanligvis har de korrelert ved at boligmarkedet har hengt ett år etter aksjemarkedet.

Ser på farmasi
Forvalteren mener mye fremstår som dyrt i aksjemarkedet i dag, men det er fortsatt noe som utpeker seg.

Basert på historisk prising og forholdet mellom pris over inntjening fremstår farmasisektoren som billig, mener Wiborg. Disse selskapene er rimelige vurdert på bakgrunn av dette forholdstallet, og at de fleste fortsatt er på forsknings og utviklingsstadiet.

Forvalteren er skeptisk til de mange tilbakekjøp selskapene foretar av egne aksjer. Dette viser en kortsiktighet og er ikke alltid like bra. Siden børsene er rekordhøye er også aksjene i disse markedene rekordhøye, dermed kjøper selskapene på topp. Videre misliker Wiborg at selskapene kjøper aksjer samtidig som ledelsen og andre eiere selger til selskapene. Dette bryter med skikken for god eierskapsstyring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere