*Nettavisen* Økonomi.

- Allah er en mann med masse testosteron

- Kvinner blir slått og straffet i mange muslimske land, hvis de ikke har på seg hijab. For meg er hijab et symbol på ulikheten mellom kvinner og menn, sier Zineb El Rhazoui. Foto: Reka Nyari (Oslo Freedom Forum)

- Muslimske kvinner skal ha lov til å gifte seg med hvem de vil, sier kvinnen med over 1000 drapstrusler mot seg og som var det egentlige målet under Charlie Hebdo-drapene.

26.05.15 08:31

TAKTERRASSEN GRAND HOTEL (Nettavisen): Til daglig er Zineb El Rhazoui (33) skribent i satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. 7. januar mistet hun 11 av sine kolleger, da terrorister stormet redaksjonen. Hun hadde flaks, da hun forlenget ferien med noen dager.

For hovedmålet med terroraksjonen var trolig henne.

- Det stemmer. Jeg var hovedmålet, sier El Rhazoui til Nettavisen.

Siden dagen etter terrorangrepet 7. mai, har skribenten hatt 24 timers politibeskyttelse.

Hun er nå i Norge som en av hovedtalerne i årets Oslo Freedom Forum, der hun tirsdag skal holde innlegg om friheten til å krenk. Her blir hun fotfulgt av tre sikkerhetsvakter fra PST.

- Jeg har over 1.000 drapstrusler hengende over meg og flere fatwas. Siden 8. januar har jeg hatt 24 timers politibeskyttelse, sier El Rhazoui.

Årsaken til ekstremmuslimenes hat mot Zineb El Rhazoui, er at hun helt siden hun kom til Paris for 15 år siden som student fra sitt hjemland Marokko, har uttrykt seg meget kritisk til Islam. Blant annet måten muslimske kvinner blir behandlet på.

Menn skapte Allah, og de skapte ham slik de ville ha ham.

I 2012 ga hun også ut en tegneseriebiografi om profeten Muhammed sammen med sin nå avdøde kollega Charb. Den falt ikke i god jord hos mange islamister.

- Det er de som tolker Koranen det er noe galt med, de mange Imamene som sier at menn er bedre enn kvinner, sier Zineb El Rhazoui.

- Allah er en mann med masse testosteron, hvis han i det hele tatt eksisterer, fortsetter hun.

- Menn skapte Allah, og de skapte ham slik de ville ha ham, sier Zineb El Rhazoui videre.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Jeanette får full støtte av Zineb El Rhazoui. Foto: Privat (Human Rights Service)


I Norge har debatten rast de siste ukene om muslimske kvinners rett til å gifte seg med ikke muslimske menn.

Det var den muslimske kvinnen Jeanette som sparket hele debatten i gang med sitt åpne brev til Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik. Jeanette lurte på om man fremdeles var muslim hvis man giftet seg med en ikke muslim, eller om man da ble en vantro.

LES HER: Åpent brev til Hadia Tajik

Her er Zineb El Rhazoui krystallklar.

- Muslimske kvinner skal ha lov til å gifte seg med hvem de vil, uavhengig av hvilken religion mannen har.

- Men i alle muslimske land, fra Marokko i vest til Saudi i øst, behandles kvinner og menn ulikt. Menn kan gifte seg med kristne eller jøder, men kvinner kan det ikke. Det viser at man bruker Koranen feil på kvinner.

Muslimske kvinner skal ha lov til å gifte seg med hvem de vil.

Fnyser av tvangsekteskap
Hun fnyser også av tvangsekteskap.

- Tvangsekteskap er et klart brudd på kvinners menneskerettigheter, sier Zineb El Rhazoui.

Spaltisten trekker også frem hijaben, som ekstremt diskriminerende overfor kvinner.

- Kvinner blir slått og straffet i mange muslimske land, hvis de ikke har på seg hijab. For meg er hijab et symbol på ulikheten mellom kvinner og menn, sier Zineb El Rhazoui.

- Hijab er til for at kvinner skjuler hud og hår, slik at de ikke skal virke opphissende på menn. Men menn er jo ikke dyr, så det er jo bare tull, fortsetter hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Fra jeg var 15 år begynte jeg å få svar på mange av spørsmålene jeg hadde, slik at jeg endelig fikk drept gud i mitt hode da jeg var 19 år, sier Zineb El Rhazoui. Foto: Ole Eikeland (Nettavisen)


Zineb El Rhazoui trekker frem at det er to steder i Koranen at hijab omtales.

- Men som 99 prosent av Koranen, er de uklare og kan tolkes på mange mulige måter.

- Det ble skrevet for 1500 år siden, og da var ikke moten den samme som nå. Så hvis islamske menn kan ha på seg fine dresser med slips, hvorfor kan ikke da kvinner ha på seg dagens mote? Spør hun.

- Jeg er prinsipielt og filosofisk imot hijab. Om noen ønsker å bruke en fordi de synes den er fin, så er det ok for meg. Problemet er, at som regel ligger det noe politisk bak, når kvinner kler seg frivillig med det.

Kvinner blir slått og straffet i mange muslimske land, hvis de ikke har på seg hijab.

- I 2012 var jeg i Kabul. Da så jeg kvinner med Burka og hvor hver centimeter av hår de viste, var et politisk budskap.

Zineb El Rhazoui vokste opp i Casablanca i Marokko, en by som er mest kjent for filmklassikeren med samme navn, med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman i hovedrollene.

Fikk gud ut av sitt hode som 19-åring
Allerede som 15 åring begynte hun å tvile på om Islam var riktig for henne.

- Fra jeg var 15 år begynte jeg å få svar på mange av spørsmålene jeg hadde, slik at jeg endelig fikk drept gud i mitt hode da jeg var 19 år, sier Zineb El Rhazoui.

- Jeg er ikke lenger en muslim, men en ateist, fortsetter hun.

Hun har fortsatt et veldig godt forhold til sin familie, til tross for at hun har brutt med Islam.

- Jeg respekterer deres rett til å tro på gud, akkurat like mye som de respekterer at jeg ikke tror på gud. Jeg har et veldig godt forhold til min familie, sier Zineb El Rhazoui.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Narvesen Charlie Hebdo Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)


Unnslapp med et mirakel
Rett etter terrorangrepet på Charlie Hebdo i januar, fikk Zineb El Rhazoui et brev fra den Islamske Stat (IS), som sa at hun unnslapp med et mirakel.

- De skrev blant annet: «Det fins mange flere av våre løver som ønsker å være martyrer», sier Zineb El Rhazoui.

- Senere samme dag ble det lagt ut en video på You Tube fra noen som kaller seg «Anonymous Islamic Youth». Det var en elektronisk stemme og en mann som sa at de som fornærmer profeten, må død, sier hun videre.

I februar kom det ytterligere meldinger på arabisk på Twitter, som lød: «#The_Duty_To_Kill_Zineb_El_Rhazoui_To_Avenge_The_Prophet»

De ble raskt spredd i tusenvis av tweets og retweets av Twitter-brukere, som lovet troskap til den Islamske Stat (IS).

- De sa at jeg skulle drepes. En av meldingene ble delt over 7000 ganger av IS-sympatisører. «Hadde du ikke en pistol eller bombe, stein henne, halshugg henne, brenn henne, eller brenn huset hans», sier Zineb El Rhazoui.

Offentlig piknik under ramadan
De publiserte også navnet til Zineb El Rhazoui mann i Marokko, med bilde og adressen til firmaet han jobbet for. Av hensyn til hans arbeidskollegenes sikkerhet, ble han tvunget til å si opp.

- Min mann bor nå sammen med meg i Paris.

Det er imidlertid ikke første gang Zineb El Rhazoui får drapstrusseller eller fatwas slengt etter seg. I 2009 arrangerte hun sammen med noen andre opposisjonelle, en offentlig piknik under ramadan.

- Vi ville vise at ikke alle fastet. Det var lite populært. Da utstedte religiøse ledere i Marokko en fatwa, sier Zineb El Rhazoui.

- Den første fatwa fikk jeg i 2009, men den var først etter terrorangrepet på Charlie Hebdo, at det ble virkelig alvorlig. Nå lever jeg under 24 timers beskyttelse, sier Zineb El Rhazoui.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.