*Nettavisen* Økonomi.

- Alle andre land misunner oss

Foto: Simen Lønning (Mediehuset Nettavisen)

Siv Jensen mener de høye norske lønningene krever grep.

KARL JOHAN (NA24): - Da jeg var i Davos fikk jeg en følelse av at de trodde jeg gikk rundt med sjekkheftet i lomma, sier Siv Jensen.

Oslo Handelsstands Forening har tirsdag fyllt sine lokaler, som tidligere var Thorvald Meyers soveværelse, til randen av representanter fra handelsnæringen, presse og andre intereserte.

Finansministeren er tilstede for å informere om tilstanden om norsk økonomi, og hun begynner sitt innlegg med å understreke hvor bra tingenes tilstand i landet vårt i utankgspunktet er - blant annet ved å dele sine erfaringer fra toppmøtet som forrige uke fant sted i sveitsiske Davos.

- Det alle ga uttrykk for var en misunnelse for at vi er i en regjering i et land, som går med overskudd, sier hun.

Men mens velferden i både Europa og USA er på vei opp, dempet veksten seg i Norge seg på tampen av 2013. Og til tross for at arbeidsledigheten fortsatt holdes lav er det noen fartsdumper som skjuler seg under overflaten.

- Om vi ser de siste 30 årene under ett og trekker ut et gjenomsnitt har veksten hvert år vært på 2,6 prosent. Men under overflaten skjuler det seg noen utfordringer som vi mener krever handling, sier Jensen.

- Våre utfordringer
- Mens land etter land i Europa har slitt med økonomisk krevende tider, og samtidig snudd opp og ned på budsjetter, har og offentlige budsjetter og utgifter i Norge, dessverre, vært skånet fra slike endringer. Som følge av en veldig god oljesmurt økonomi har vi unnlatt å ta tak i økonomiske reformer, mens andre land har blitt tvunget til å gjøre det.

Finansministeren mener nettopp dette er noe av de største utfodringene Norge i dag står ovefor.

- Vi må gjøre norsk økonomi mer robust for det som ligger foran oss. Norsk økonomi er ikke i en krise , men vi kan komme til å møte på store problemer om vi ikke gjør noe med utfodringene

- Oljevirksomheten har bidratt til vekst i økonomien, og dermed også god velferd. Men utfordringen er kostnadsveksten, uten at produktiviten har gått i samme renting.

- Vi har ikke tatt grep
Før jul ble det kjent at regjeringen setter ned en produktuivitetskommisjon, som skal se nærnmere på utviklingen i den norske produktiviteten som har vært svak sammenlignet med konkurrentene - de siste årene.

- Produktivitesveksten siden 2005 har vært svak. Det er et trekk vi har sett i mange andre land, men de har tatt grep. VI har ikke gjort det, seir Jensen, til forsamlingen.

- Gjennom en lang rekke år har norske lønninger økt mye mer enn i andre land, fortsetter hun, og forsikrer samtidig om at et høyt lønnsnivå er et gode man har som mål å ta vare på.

- Men om våre naboer i Europa blir smartere blir det høye kostnadsnivået et problem, advarer hun.

- Hva vi envner å produsere per arbeidsimte er viktig når via har et lønnsivå som er nesten dobbet så høyt som våre handelspartnere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.