*Nettavisen* Økonomi.

- Alle ballene falt feil vei

Så sent som i januar 2004 håpet Ivar Egeberg å redde sponsorbudsjettet for 2003.

30.01.08 13:12

OSLO TINGRETT (NA24): - Ivar var en utrolig optimist, og derfor gikk det som det gikk.

NA24 - din næringslivsavis

Det fortalte Idrettsforbundets økonomisjef Anita Pelsholen da hun vitnet i arbeidsrettssaken mellom den tidligere generalsekretæren og Idrettsforbundet.

Manko på 15 mill.
- Den 18. januar 2004 trodde han fortsatt på at vi ville komme i mål på markedssiden for regnskapsåret 2003, sa Pelsholen.

Isteden oppsto en manko på sponsorsalget på 15 millioner.

- Ivar Egeberg hadde fire baller i luften, men det viste seg at de alle falt feil vei, sa Egebergs advokat, Bjørn Stordrange, om den desperate jakten på ferske millioner rundt årsskiftet 2003/2004.

Et underskudd på vel seks millioner ble innrapportert til idrettsstyret i desember 2003. Til slutt endte 2003 med 34,9 minusmillioner og en negativ egenkapital på 45,2 millioner.

- At han hadde baller i luften på markedssiden, var ikke noe nytt, la Pelsholen til.

- Betydelige overskridelser
Mens hun skulle ta seg av driften av forbundet, var det Egebergs jobb å hanke inn sponsormillionene. I årsrapporten heter det at 2003 ble Idrettsforbundets «verste år økonomisk gjennom tidene».

Hovedårsakene var manglende salg av sponsorplakater til NRKs sportssendinger (11 millioner), restkostnader for Salt Lake-OL (åtte millioner) og 15 millioner i manglende frie inntekter (markedssalg).

Men granskningsutvalget, som har gått gjennom Idrettsforbundets tall fra 2000 til og med 2003, påpekte betydelige regnskapssvakheter også for andre år.

- Vi oppdaget relativt betydelige kostnadsoverskridelser som ikke fremgår klart. Regnskapstallene måtte bearbeides for at vi skulle forstå de reelle kostnadene og inntektene, sa revisor Morten Drake i retten tirsdag.

Han var med i granskningsutvalget, som blant annet har påpekt at de reelle underskuddene i 2001 og 2002 var henholdsvis 20 og 30 millioner, ikke de regnskapsførte 13,45 og fire millionene i minus.

- Reelt overforbruk
- Det lå betydelige inntekter av spesiell karakter i regnskapene. Det er ikke noe galt i det, men disse inntektene var ikke så lett å se. I realiteten hadde man dermed et overforbruk.

Drake fremhevet salg av aksjer i Ontarget AS. Idrettsforbundet fikk inn seks millioner i 2001 og 16 millioner året etter.

- Disse ble ført under diverse inntekter, men burde vært ført på en egen linje i regnskapet, sa revisor Morten Drake.

Under sitt vitnemål støttet Kjell O. Kran delvis påstanden til Ivar Egeberg om at Idrettsforbundet kunne berget seg fra den økonomiske krisen dersom de ikke hadde fått 30 millioner mindre i tippemidler enn de skulle.

- Jeg er vel ikke helt enig i at det sto på disse 30 millionene. Det var ikke dette som gjorde at ting ble som de ble, sa økonomisjef Anita Pelsholen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag