- Alle blir spesialister

Etter flere år med minimale forandringer, fremstår Microsoft Office i en helt ny drakt. Se hvordan dette vil påvirke deg.

28.11.06 15:49

Tirsdag kveld slapp Microsoft den første offentlige beta-versjonen av nye Office 2007, og alt som vi tidligere kun har sett på demonstrasjoner og bilder, ble med en gang virkelig.

Kast det du vet på dør
Spør du Microsoft hva som er nytt og viktig i Office 2007, vil de raskt fremheve to ting: Nytt og bedre brukergrensesnitt og bedre muligheter for å jobbe over nettverk og dele data. Sistnevnte kommer veldig an på implementasjonen i en bedrift, men at det for deg som bruker er en stor forskjell er det ikke til å komme rundt.

De fleste rutiner du har lært deg til over mange år med bruk av Office, kan du snart bare glemme. Når Office 2007 kommer på markedet, vil du måtte lære nesten alt på nytt.

- Den store endringen er jo forandringen i brukergrensesnittet, som er mer resultatorientert. Ting som tidligere var i menyer og vanskelig å få tilgang til er nå lettere å finne. Det nye brukergrensesnittet fører også til en god del færre klikk, sier Gustav Line, direktør for Office System i Microsoft til TV 2 Nettavisen.

Nye office skal også gjøre at du enklere kan lage fine ting.

- Det har skjedd mye siden Office 2003. Det er mye enklere å lage rapporter og gode presentasjoner. Ting som tidligere var spesialisters fomene, er nå allemannseie, forteller Line.

Alt ser nytt ut
Office 2007 er virkelig forskjellig fra sine tidligere versjoner. Mens de fleste knapt har sett noen grunn til å oppgradere sine Office-pakker de siste årene, rett og slett fordi de praktiske forskjellene er nærmest umulige å se.

Klarer du å huske de virkelig store forandringene fra Office 2000, over til Office XP og Office 2003? Ikke det nei, men med 2007-versjonen kan du ikke lenger anklage Microsoft for å være redd for forandring.

Se flere bilder av Office 2007 i bunn av artikkelen.

Mange har vært skeptiske
Ut i fra skjermbildene vi tidligere har sett av Office 2007, er det mange som har blitt svært skeptiske. Alle menyene vi har blitt vant til er borte, og det eneste vi sitter igjen med som ligner en meny er en svært modifisert fil-meny, som nå ligner med på start-menyen i Windows XP enn en vanlig nedfallsmeny vi kjenner fra de fleste programmene i dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

I stedet blir vi introdusert for faner. Dette er ikke på noen måte nytt, og vi har sett det blitt brukt på dialogbokser i mange år, og enkelte programmer er allerede i dag bygget opp om noe av den samme tankegangen, men med Office 2007 er det hele dratt mye lenger. (Se stort bilde av alle tabulatorene i Word her )

Dialogbokser nesten borte
Samtidig har en nærmest kvittet seg med alle dialogboksene. Ikonene som nå vises frem på sidene har som regel enten en direktefunksjon, eller en liten rullgardinmeny som rulles ned der du direkte kan velge den funksjonen du ønsker.

Mens de tidligere Office-versjonene har vært veldig funksjonsbasert, er Office 2007 ekstremt oppgavebasert. Skal du jobbe med tekstformatering, da er en på «Home»-fanen, men vil du sette inn bilder, tabeller, fotnoter, tekstbokser, nye sider eller hva som helst annet som kan inkluderes, må du gå på «Insert»-fanen.

Mange av funksjonene en tidligere fant under Utskriftsformat-delen av Word, er nå samlet under fanen «Page Layout», men her er det også samlet andre elementer som innrykk ved avsnitt, og andre rene plasseringsmessige alternativer.

Mister trygghet, får ny
Det gjør at en ofte må bytte faner, og det hele kan virke fryktelig tungvint, og de første minuttene du setter deg ned med nye Word 2007, så føler du ikke lenger den samme tryggheten du har følt de siste 10 årene.

Men etter å ha tuklet rundt med Office-pakken i bare en dag, kan vi si at dette er en overgang du fort lærer deg, og at du kommer til å elske den nye oppbyggingen fort. Det nye brukergrensesnittet fører rett og slett til at du blir mer effektiv og at du finner funksjoner raskere. Du slipper å hele tiden klikke deg inn på nye dialogbokser for å finne den rette funksjonen – den ligger rett fremfor nesen din. Det eneste du må vite er hva du ønsker å gjøre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fungerer glimrende
Ikke overraskende fungerer dette best i Excel og PowerPoint, som er ekstremt oppgavebaserte programmer. Vi er særlig imponert over hvordan en i Excel har klart å gjøre det oversiktlig og enkelt å bruke den store mengden med formler som er innebygget.

Når du finner den formelen som du vil bruke, som er langt enklere enn i tidligere Office-versjoner, har Office 2007 også en langt bedre innebygget formel-veiviser enn tidligere utgaver. Ting fungerer rett og slett mye bedre.

Access mindre oversiktlig?
Ut i fra en ren personlig preferanse er jeg ikke helt sikker på om forandringene som er gjort i Access er like vellykket som i de andre standardprogrammene. Det kan godt være at det her er snakk om en lenger tilvenningsperiode enn i de andre programmene, men Access later til å ha mistet en del av den oversiktligheten den hadde i tidligere utgaver.

Men det finnes ett program i den nye pakken som ikke har fått implementert det nye brukergrensesnittet. I Outlook møter du omtrent de samme menyene og ikonene som du er vant med fra 2003-utgaven. Om dette forandrer seg inne Office blir lansert om knapt et år, er ikke kjent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Leser tankene dine
Ellers har Office 2007 fått en rekke nye spennende små forandringer som er morsomme. Hvis du for eksempel markerer tekst i Word, vil programmet automatisk anta at du ønsker å formatere denne teksten. En liten meny vil derfor dukke opp like i nærheten av musepekeren din, og denne vil bli klarere jo nærmere du flytter musa. Beveger du derimot musa vekk, vil menyen bare forsvinne. Dermed får du automatisk hjelp, uten at det blir noe plagsomt som du må trykke vekk.

Kort oppsummert kan vi si at andreinntrykket vårt av Office 2007 er svært positivt. Det krever en viss overgangsperiode, men når du kommer deg inn i logikken vil du trolig jobbe både raskere og smartere.

Ønsker du selv å teste ut nye Office, se her. Vær klar over at denne betaversjonen ikke er det endelige produktet, og at ustabilitet kan forekomme. Office 2007 er ikke ventet å komme i butikkhyllene før i begynnelsen av 2007.

Se flere bilder av Office 2007 under.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.