NA24.no

- Alle hytter skal få adresse

Foto: Statskog Glomma
Sist oppdatert:
Kartverket jobber for at alle hytter skal få sin egen vegadresse.

Dette vil gjøre det enklere for redningsmannskaper å finne fram hvis uhellet er ute.

Ola og Kari tilbringer stadig mer tid på hytta. Det betyr at nødetatene stadig oftere får nødanrop fra hytteområder, og ofte sliter de med å finne fram. Dyrebar tid går tapt. I dag har bare 3 av 10 hytter og fritidsboliger en eksakt adresse. 285.000 hytter og fritidsboliger er uten. Kartverket har som mål at alle skal ha adresse innen 2015, enten en eksakt vegadresse eller, i hytteområder uten veg, en områdeadresse, av typen «Stølslia 10».

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Sliter med tanken
Kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup vedgår at det er knyttet følelser til det å få adresse på fjellet.

- Jeg må bare innrømme at det er noen av oss som har hytte på fjellet som sliter litt med å venne oss til tanken på å få en vegadresse på hytta. Men dette er en skepsis vi bare må kvitte oss med. Hva om infarktet rammer på hytta? spør hun i en pressemelding.

Røde Kors støtter helhjertet arbeidet for å innføre adresser på fjellet:

Les mer om Kartverkets vegadresseprosjekt her

- Dette er viktig, dette er riktig og det er helt nødvendig for å sikre liv og helse for folk i Norge. Røde Kors oppfordrer alle kommuner til å forsikre seg om at alle hus og hytter får en adresse, og at alle som eier hus og hytte er flinke med å merke sin eiendom, slik at livsviktig hjelp kommer rett frem, sier Lars Atle Skorpen, leder for nasjonal beredskap og hjelpekorps i Røde Kors i meldingen.

Liv eller død
- Når ulykken er ute kan sekunder bety forskjell på liv og død, for deg eller noen du er glad i. I Norge har vi svært dyktige nødetater og helsevesen, men det hjelper lite om de ikke finner frem til deg eller dine, når det er behov for hjelp i en alvorlig situasjon.

Med veinavn og husnummer i alle deler av alle kommuner kommer hjelpen raskere frem og resultatet av en ulykkelig situasjon kan snues fra bunnløs fortvilelse til stor glede, sier han.

Det er ikke bare på fjellet og i hyttefelt det kan være vanskelig for nødetatene å finne fram. Kartverket meldte ved årsskiftet at i alt 595.000 personer og hvert femte bolighus mangler vegadresser

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere