NA24.no

- Alle må ta et ansvar

Foto: Scanpix
Norske toppledere og politikere mener alle i Norge har et ansvar for å komme ut av finanskrisen.

OPERAEN (NA24): - Vi kan ikke plassere ansvaret et sted. Både bedriftene, kommunen, og selvfølgelig våre ledende politikere må gjøre tiltak, sier konsernsjef Helge Lund i oljekjempen StatoilHydro.

Toppsjefen for Norges desidert største bedrift StatoilHydro sier ansvaret for for at Norge kommer ut av den økonomiske krisen ligger hos alle i Norge, og får støtte fra de fleste toppledere på NHOs nyttårskonferanse.

Stor enighet
Helg Lunde mener oljekjempens hovedbidrag er å gjennomføre den langsiktige strategi de har lagt.

- Det er jo også en mulighet i en krise å bedre driften vår, og det tror jeg er en god resept for StatoilHydro, sier han.

- Hva forlanger du kommer i krisepakken 26. januar?

- Jeg forlanger ingenting. Dette er en komplisert situasjon og jeg antar at man tar i bruk ulike virkemidler, sier han.

Dette svarte toppene
Rune Bjerke, konsernsjef DnB Nor:

1. Jeg tror alle må ta et ansvar både myndigheter, næringsliv og arbeidstagere generelt.

2. Jeg kan bidra med å forsøke å motivere og få med meg de ansatte i DnB Nor og gjøre sin jobb som finansinstitusjon bedre.

3. Jeg forlanger ingenting. Men håper at det er en bredt sammensatt virkemiddelpakke som er rettet inn mot mange sektorer og at det blir tatt i bruk virkemidler.

Gunn Ovesen, administrerende direktør Innovasjon Norge:

1. Ansvaret ligger og deg, meg og alle sammen.

2. Jeg kan bidra med å jobbe sammen med folk som har ideer til nye bedrifter og med å refinansiere sammen med private banker.

3. Egentlig forlanger og ønsker at regjeringen fortsetter slik de har gjort. At de ser på hva som skjer og kommer med tiltak etterhvert som utviklingen går fremover.

Finn Jebsen, styreproff:

1. Det har vi alle sammen.

2. Jeg bidrar i de bedriftene hvor jeg arbeider.

3. Det virker fornuftig med det vi ser konjunkturene av om dagen. Men i tillegg tror jeg viktig at det tilføres egenkapital i banksystemet.

Svein Rennemo, styreleder StatoilHydro:

1. Ansvaret ligger selvsagt både hos offentlig myndigheter og virkemiddelbruk. Det ligger også et ansvar hos bedriftene selv også konsumentens egen tilpassing. Vi er avhengig av hverandre.

2. I StaoilHydro-sammenheng er det balansen mellom å opprettholde investeringer og tilpasse disse til en annen kontantstrøm i et mye svakere marked. Den balansen er vanskelig å finne, men jeg har tro på at vi skal klare det.

3. Jeg vil forvente at det både er bruk av offentlig utgifter som er målrettet og at man bruker skattesystemet, altså skattelette.

Fredrik Baksaas, konsernsjef Telenor:

1. Det har vi jo egentlig alle her i dag. Men det er klart at regjeringen og bankene har en veldig stor rolle i å spille her. Kreditt tilgangen er et kjempevirkemiddel og som må på plass slik at ting skal sirkulere. Bankens egenkapitalkrav spiller der en stor rolle. Da er vi inne på det faktum at bankene egentlig har behov for sterk egenkapital når vi går inn i vanskelige tider. Mens man nærmest har hatt det motsatt ved å vannet ut egenkapitalen, og når man går inn i dårlige tider så struper man kapitaltilgangen og det er en vanskelig formel.

2. Telekom er i denne sammenhengen er noe mer motstandsdyktig for en umiddelbar effekt med at telecom henger igjen i betydning at folk må ha det i alle tider. Men samtidig er vi berørt av hvis samfunnet generell økonomi går ned. Vi kan også være litt av løsningen med at myndighetene ser positiv på investeringsnivået ved å tenke nye frekvenser og aktiv på ny teknologi.

Bjørn Kjos, Norwegian-gründer:

1. De som har ansvaret for å få Norge ut av krisen må bil dem som har muligheten til å tilføre likviditet til systemet. Dette er i første rekke Norges Bank og regjeringen. Men både arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonene er viktige. Ut over det har alle et ansvar for at vi kommer oss ut av krise.

3. Jeg forlanger, eller i alle fall håper, at krisepakken blir såpass stor at den faktisk virker. I tillegg er det svært viktig at den blir jevnt og rettferdig fordelt, at den ikke bare hjelper enkeltsektorer.

Lars Sponhiem, leder i Venstre:

1. Det å få Norge ut av krisen har både politikerne, sammen med banknæringen og næringslivet ansvaret for. Men hovedansvaret ligger på regjeringen.

3. Jeg forlanger at regjeringen ikke kommer med noe i krisepakken som ødelegger for en lavrentepolitikk.

Erna Solberg, leder i Høyre:

1. Vi har alle et felles ansvar for at Norge kommer ut av krisen. Men det er opp til regjeringen å peke ut kursen ut av krisen.

3. I krisepakken må det komme tiltak for å bedre på situasjonen for finansieringen av bedriftene. Obligasjonsmarkedet er helt tørt, og her må regjeringen gjøre noe. Og så må det komme tiltak for å hjelpe bygg- og anleggsbransjen. I tillegg må det settes i verk tiltak for å bedre konkurranseevnen til norsk næringsliv. Dette gjøres blant annet ved å redusere skattenivået for bedriftene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere