- Alle oljekontrakter er ugyldige

Foto: Scanpix

Mer trøbbel for DNOs oljelisenser i Nord-Irak.

25.11.07 14:49

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Alle oljeboring- og utvinningskontakter utstedt av kurdiske selvstyremyndigheter er ugyldige, og de utenlandske selskapene som har inngått kontraktene risikerer å bli svartelistet av irakiske myndigheter, sa en representant for irakiske oljemyndigheter lørdag.

NA24 - din næringslivsavis

Det melder nyhetsbyrået AP.

De kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Irak har inngått åtte kontrakter og flere er ventet i nær fremtid.

Kurderne insisterer på at kontraktene er gyldige under den irakiske grunnloven, selv i fraværet av en nasjonal oljelov som kurderne har nektet å godta.

- Ugyldige avtaler
I Bagdad derimot møter kurdernes stilling mye motbør.

- Alle kontrakter som er inngått uten godkjennelse fra irakiske oljemyndigheter er ikke lenger gyldige, sier representanten som ønsker å være anonym fordi han egentlig ikke skal komme med slike uttalelser til media.

- Siden vi er i prosessen med en ny nasjonal oljelov, så er det kun oljedepartementet som har myndighet til å inngå oljekontrakter. Ingen regionale myndigheter har tillatelse til å gjøre dette i fraværet av en ratifisert oljelov.

Han sa videre at oljeministeren, Hussain al-Shahristani, tidligere har advart selskaper som har inngått kontrakter med kurderne uten godkjennelse fra føderale myndigheter. Disse selskapene vil ifølge oljeministeren bli svartelistet av Irak, og kontrakter som går ut over dette rammeverket er ulovlige og vil bli avvist av de føderale myndighetene.

- Vil fortsette som før
På spørsmål om å svare på disse uttalelsene, sa Jamal Abdullah, en talsmann for kurdiske selvstyremyndigheter, at kurdiske ledere ikke vil bli advart om å inngå avtaler med utenlandske oljeselskaper.

- Slike uttalelser vil ikke hemme kontraktene med oljeselskapene og å erkjenne de ugyldige faller utenfor departementets autoritet. Uttalelsene er ikke konstitusjonelle og uten verdi, og arbeidet til de utenlandske oljeselskapene i Kurdistan vil fortsette som før, sier Abdullah.

Omstridt
DNO har inngått flere produksjonsdelingsavtaler med de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak. Avtalene gjelder flere lovende felter nord i Irak, men er omstridte. Enkelte hevder at kurderne ikke hadde rett til å inngå disse avtalene og at de derfor ikke er gyldige.

Ryktene rundt DNO er mange. Selskapet blir stadig nevnt som en mulig oppkjøpskandidat og de potensielle kjøperne består av mektige navn. Norske Statoil er en gjenganger i spekulasjonene.

Noen skal ha vært villige til å bla opp 700 millioner dollar, eller rundt 4,16 milliarder kroner, for DNOs lisensportefølje i Kurdistan. Det har selskapets styre tidligere opplyst i en børsmelding.

Advart
Tidligere har det irakiske Baath-partiet, partiet til henrettede Saddam Hussein, rykket ut med en skriftlig advarsel spesielt rettet mot DNO for selskapets oljeboring i det kurdiske Nord-Irak.

I advarselen heter det blant annet:

«Den norske regjeringen bærer fullt ansvar for enhver skade Irak kan bli påført gjennom disse illegale avtalene, og vi skal forfølge dem gjennom legale metoder for å få tilbake alle våre rettigheter (...) Vi er absolutt bestemte på å gjøre Norge og den kommende straffen til et eksempel for enhver regjering.»

Kaotiske tilstander
I arbeidet med Iraks føderale oljelov er det vanskelige punktet for partene fordelingen og kontrollen med landets oljeressurser. En parlamentsbehandling er ikke lett å få til i Bagdad, hvor parlamentet flere ganger har blitt lammet av for lavt oppmøte til å være beslutningsdyktig. To større fraksjoner har boikottet parlamentet og hindret beslutningsdyktighet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.