*Nettavisen* Økonomi.

- Alt håp er ikke ute

Foto: Montasje/Sara Marie Vollset (Nettavisen)

Men verdensøkonomien står ovenfor store forandringer, mener investorlegende.

14.01.09 14:51

RADISSON SAS SCANDINAVIA (NA24): Den asiabaserte økonomiprofessoren Marc Faber er mest kjent for det månedlige investeringsbrevet «The Gloom, Boom and Doom Report». Under sitt første Norgesbesøk tegnet han ikke uventet et dystert bilde av verdensøkonomien.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

- Den globale økonomien har falt utenfor en klippe, og årsaken til det er at den amerikanske sentralbanken holdt styringsrenten for lav for lenge, mener Faber.

Bobler her og der
Han viser til at amerikansk økonomi begynte en sterk oppgangsperiode i november 2001, mens Federal Reserves styringsrente ble holdt på 1 prosent helt fram til juni 2004. Dette mener Faber var helt utslagsgivende for at verdensøkonomien har opplevd en boom som varte fra 2001 og endte med et kollaps.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Mot slutten av 2007 var det ganske åpenbart hvordan dette ville gå, sier Faber, og fortsetter:

- Finanspolitikken fra Alan Greenspan (tidl. Fed-sjef) og Ben Bernanke har greid å skape bobler i alle segmenter i økonomien. Det eneste som har svekket seg i denne perioden er den amerikanske dollaren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han viser til et overforbruk i USA som skapte høyere import fra fremvoksende produsentland som Kina og India.

- Dette løftet råvareprisene og smurte økonomiene i råvareproduserende land. Resultatet var den synkroniserte veksten vi så i perioden 2001-2007. I 2006 var det eneste landet i resesjon pengetrykkerne i Zimbabwe, sier Faber, og fortsetter til vendepunktet; plutselig er USAs økonomi nede for telling, og vi har en synkronisert global nedgangskonjunktur.

Selv om Faber har nokså dystert syn på fremtiden, tror han ikke alt håp er ute. De fremvoksende økonomiene iblant annet Asia og Sør-Amerika sørger for det.

Urbanisering
- Kinas økonomi er etter min mening på mange måter i en resesjon, men de vil fortsatt være en driver i den økonomiske veksten. En annen kilde vil være urbanisering i de fremvoksende markedene.

- For noen råvarer vil fortsatt etterspørselen fra Kina holde prisene i sjakk. De trenger fortsatt kopper, gass, jernmalm og råolje, sier han.

Avslutningsvis stiller Faber seg spørsmålet om når verdensøkonomien vil vokse igjen.

- Når kommer neste oppgang. Om 5-10 eller 15 år, det vet ikke jeg. Men vi må vel være optimistiske, ikke sant?

På kort sikt er det også muligheter mener Faber.

- I de neste månedene tror jeg vi vil se statistikker som kan være noe bedre enn ventet. Jeg ville gått inn i oljeaksjer blant annet. Men generelt vet jeg ikke hvilket stadium vi er på nå. Det er så usikkert at man som investor må følge med 24 timer i døgnet. Jeg vet ikke om dere ønsker det. Snakk heller med en dyktig fondsforvalter, sier Faber.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag