*Nettavisen* Økonomi.

- Alt vi har fått til, er å flytte en laksefjord 50 meter

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Stortinget har ingen betydning på politisk innhold. - Det har ikke påvirket Norge de siste syv årene.

20.09.12 16:23

Ketil Solvik-Olsen gir seg på Stortinget. Fremskrittspartiets kanskje mest anerkjente finans- og næringspolitiske talsmann, har gått lei livet på Stortinget.

Familie var en årsak, men livet på Stortinget har heller ikke levd opp til Solvik-Olsens forventninger.

- Stortinget har ingen betydning

- Stortinget som debattarena er mer eller mindre ikke-eksisterende, sier Solvik-Olsen til Nettavisen NA24.

- Jeg føler jeg har klart å påvirke samfunnsdebatten på en god del områder i løpet av mine syv år på Stortinget, men ikke med Stortinget som en debattarena, men media.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

- Stortinget har ingen betydning på politisk innhold. Vi vedtar det regjeringen ber oss om å vedta.

- De rødgrønnes innlegg i debatten her på Stortinget, går kun ut på å forsvare det regjeringen har bestemt seg for. En konstruktiv og kreativ debatt om hvordan man kan forbedre regjeringens politikk, er helt uaktuelt for dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Mediehuset Nettavisen)

- Flyttet en laksefjord 50 meter

- Men er ikke det naturlig når det er en flertallsregjering?

- Hvis det er en flertallsregjering som ikke har selvtillit nok, så er det naturlig. Jeg håper jo at en eventuell ny blå regjering bruker Stortinget som reelt organ. At de tar debatter i Stortinget og hører på hva som blir sagt.

- Ser jeg tilbake på hva vi har fått til i Energi- og miljøkomiteen, så har vi flyttet grensen for en laksefjord med 50 meter.

- Flytta på hva?

- Hvor en laksefjord skulle være

- Er det alt?

- Ja. Det er det eneste jeg formelt sett kan vise til at vi har fått endret.

- Regjeringen ville blitt kastet for lengst

- Hva med klimaforliket?

- Greit, på papiret har det vært et klimaforlik, men det handlet bare om spill. Hva har egentlig klimaforliket oppnådd? Svært lite.

- Bare se på Mongstad, med alle de budsjettoverskridelsen og utsettelsene vi har hatt, ville en mindretallsregjering vært kastet for lengst. Siden vi har en flertallsregjering, så kan de bli sittende med makta, selv om de ikke leverer det Stortinget har vedtatt.

- Når det er sagt, har mange av de tingene Fremskrittspartiet har tatt opp i løpet av disse syv årene jeg har sittet på Stortinget, blitt politikk.

- Vi foreslo blant annet at Tollvesenet kunne ha blålys på utrykningskjøretøy, men ble nedstemt. Så i fjor kom Sigbjørn Johnsen på banen og gjorde forslaget til sitt eget, og det ble vedtatt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Junge, Heiko (NTB scanpix)

- I budsjettet for 2011 foreslo en samlet opposisjon at, med de høye strømprisene man hadde, at mange ville få økonomiske problemer. Derfor burde bostøtten økes, men det ble blankt avvist av regjeringen.

- To måneder senere gikk Liv Signe Navarsete ut og sa at kraftprisene går, vi er proaktive og lover å øke bostøtten.

- Dette er Fremskrittpartipolitikk, men de tør ikke gi oss noe ære for det.

- Tvunget til å være stemmekveg

- Se på Energimeldingen. Vi og resten av opposisjonen ønsket en slik melding lenge, mens flertallet i Stortinget sa, nei, nei og atter nei. Så kom ministeren på banen, og plutselig var det viktig likevel.

- Da har man ikke selvstendig tenkende individer som representerer de rødgrønne partiene på Stortinget. Da blir du tvunget til å være stemmekveg.

- De har helt sikkert noen debatter internt, men Stortinget som debattarena hvor man påvirker politikk, blir fraværende.

- Min måte å påvirke på er ikke Stortinget, men å skape en samfunnsdebatt via media, slik at den rødgrønne regjeringen blir tvunget til å snu.

- Men den rollen kan man ha hvor som helst i samfunnet. Det handler om å fremme ideer og skape et mediepress, slik at regjeringen ikke tørr annet enn å dilte litt etter.

- Stortinget har ikke påvirket Norge de siste syv årene. Landet hadde vært identisk i dag om regjeringen fikk vedtatt lovene direkte. Stortingets rolle har blitt nøytralisert.

- Jens durer frem

- Men tror du virkelig at det vil bli så mye bedre med Erna og Siv i førersete i en blågulgrønn regjering?

- Ja, for at de har sittet i denne situasjonen de siste syv årene. Jeg tror rett og slett at ikke Stoltenberg forstår det. Han fortsetter jo bare å dure frem. Se på biodieselsaken. Det var åpenbart ikke flertall for den politikken han trumfet igjennom, selv ikke i hans eget parti. Du hadde en mediestorm om at dette var et løftebrudd, likevel trumfet han det gjennom.

- Det viser bare at Stortinget ikke får den respekten det bør ha, som et uavhengig organ som kan etterprøve regjeringen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.