NA24.no

- Altfor dyrt med skattekutt

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Tror ikke regjeringen vil kutte.

OPERAEN (NA24): - Å gjøre noe på skatt koster så mye penger at det vanskelig lar seg gjøre, sier Lars Sponheim, leder i Venstre, til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

På NHOs årskonferanse på Operaen i Bjørvika sa statsminister Jens Stoltenberg at regjeringen vil bruke langt mer oljepenger i 2009 i forbindelse med krisepakken som kommer om 19 dager, enn det en mekanisk tolkning av handlingsregelen åpner for. Samtidig går Stoltenberg langt i å antyde at krisepakken vil inneholde skattekutt, uten at han ville gå inn på i hvilken form disse vil komme eller hvor store de vil bli.

Les også: - Alle må ta et ansvar

- Dyrt å kutte skattene
Nå heller Venstre-lederen kaldt vann i blodet på alle som ønsker seg lavere skatt for å få opp forbruket i Norge for å holde hjulene i gang i norsk økonomi.

- Det er klart det er dyrt å kutte skattene. Dette koster flere titalls milliarder kroner, og blir derfor neppe gjennomført, mener Sponheim.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Sponheim vil heller at det i regjeringens krisepakke skal komme målrettede tiltak for bedriftene, framfor skattekutt. Dette kan blant annet gjøres ved å utvide skattefunnordningen slik at bedriftene kan satse mer på forskning og utvikling.

- Det var ikke så mye nytt som kom fra Stoltenberg i dag, men det virker som de nå har låst seg fast og prøver derfor å lete etter muligheter til å kutte skattene. Men det tror jeg altså ikke kommer til å skje, sier Sponheim.

Les også: Stoltenberg hyller markedet

Les også: Jens kan gi deg skattekutt

- Retorikken er endret
Høyre-leder Erna Solberg mener derimot Stoltenberg er på retrett når det gjelder skattespørsmålet.

- Regjeringen sier i alle fall nå at de vurderer skattekutt. Retorikken er endret og dette opplever jeg som en retrett. Det er svært bra at de nå vurderer dette, fordi de har harselert lenge med oss som lenge har foreslått skattekutt, sier Solberg.

Solberg mener at rentekuttene først og fremst hjelper dem som har store lån, og det er mange av de med lavest inntekt som ikke har hatt råd til å ta opp store boliglån.

- Rentekutt hjelper først og fremst slike som meg som har boliggjeld. En skattelette vil gi en bedre fordeling, også for dem som ikke har så store inntekter, mener Solberg.

Solberg er likevel klar på at det er svikten i finansieringen til store bedrifter, som i hovedsak skyldes en tørke i obligasjonsmarkedet, er nå en av de aller viktigste utfordringene som må adresseres i den kommende krisepakken. Norske banker er alt for små til å erstatte dette markedet som nå står fullstendig stille.

- Det ferske forslaget om å flytte midler fra Pensjonsfondet til Folketrygdfondet, slik at Folketrygdfondet kan utstede obligasjoner til norske bedrifter, bør absolutt vurderes av regjeringen, mener Solberg.

Høyrelederen mener dette kan avhjelpe på situasjonen om pengetørken til bedriftene.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere