*Nettavisen* Økonomi.

- Altfor mange baller i lufta

Foto: (Thomas Paust/Nettavisen)

En tidspresset Erik Solheim legger ikke skjul på at det vanskeligste gjenstår på tampen av klimamøtet.

15.12.09 17:08

KØBENHAVN (Nettavisen): Det er høy aktivitet i gangene utenfor Norges delegasjonsrom på Bella Center tirsdag ettermiddag, og delegater fra Singapore stormer inn til nordmennene idet Nettavisen får en kort prat med miljøvernminister Erik Solheim (SV).

- Det er tøft
Solheim, som skal lede konsultasjoner om handel, skipsfart og luftfart under klimaforhandlingene i København sammen med Singapores miljøvernminister Yaacob Ibrahim, legger ikke skjul på at det er knapt med tid igjen for å få på plass brikkene.

- Det er veldig kort tid igjen, men det er ikke vanskeligere forhandlinger enn det man må normalt forvente. Men det er veldig vanskelige forhandlinger som inkluderer alle land i verden, så det er tøft. VI har tre dager igjen, og det er altfor mange baller i luften som ikke er tatt ned til at det er lett å se om man skal klare å finne en løsning på de tre dagene, sier Solheim til Nettavisen.

LES: - Det er FNs skyld

Snart kommer lederne
Onsdag starter den såkalte høynivådelen av klimatoppmøtet i København, og det er derfor viktig at forhandlerne blir ferdig med et utkast når statslederne ankommer i morgen.

- Jeg har fortsatt en oppfattelse av at de viktigste landene her, som er USA, Kina, India og EU og en del andre, ønsker en avtale, så det vil bli trøkk for å få det til. Men det er veldig mange uavklarte spørsmål igjen og det er veldig kort tid, sier Solheim.

Denne uken har klimaforhandlingene blant annet vært preget av misnøyen som har murret hos utviklingslandene, de såkalte G77. Det toppet seg med et brudd i forhandlingene på mandag, men disse ble gjenopptatt senere samme ettermiddag. Dette er et uttrykk for at utviklingslandene frykter de rike landene ikke vil forplikte seg til store nok utslippsmål.

LES: Gjenopptar forhandlingene

LES OGSÅ: U-land avbryter klimaforhandlingene

- Alle må strekke seg
Mye av løsningen ligger først og fremst hos de store utslippslandene som USA, India og Kina.

Men Solheim tviler på at noen av statslederne vil kunne fremlegge noen endelig forslag på bordet når de strømmer til København mot slutten av uken.

- Ikke noe land er i stand til å legge helt nye forslag på bordet fordi alle har jo en debatt med sine nasjonalforsamlinger. Norge har klimaforliket som vår ramme, og Obama må ha godkjent sine ting av Senatet. Og India, når de skal reise tilbake, må få godkjent sine ting i nasjonalforsamlingen, så det kommer ikke masse nye forslag. Men det vi må håpe er at alle strekker seg for å finne kompromisser og ikke bare står på til krampen tar dem på det de har sagt før, sier Solheim.

LES: Første klimautkast klart

LES OGSÅ: Aktivistene har inntatt København

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.