NA24.no

- Åpnet døra for Røkke

Foto: Arkivbilde (Finnmark Dagblad)
Stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen (Frp) mener det er absurd at trålerne som eies av Røkke og Hammerfest kommune i lag, kan levere fisken fryst til Hammerfest, og likevel tilfredsstille leveringsplikten.

- Dette er dessverre et faktum. Slik er regelverket etter endringene som tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) klarte å gjennomføre, sier stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen (Frp), og legger til at kampen for kystsamfunnene kommer for seint, skriver Finnmark Dagblad.

- Skulle man satt en stopper for dette måtte man gjort det for to år siden. Alle som jobber med fiskeri er innforstått med det, sier han.

- Lot dørene stå vidåpne
- Det som skjer nå lå veldig klart i kortene. Vi har bare fått arven servert. Så får vi håpe at fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) er sterk nok til å ordne opp, fortsetter han.

I går gikk ordfører Alf E. Jakobsen (Ap) ut og beskyldte Aker-selskapene for å trikse med leveringsplikten ved å skape underskudd ved de anleggene de selv ønsker.

- Ordføreren må takke sin tidligere regjering. For Lisbeth Berg-Hansen lot alle dørene stå vidåpne for Kjell Inge Røkke, hevder han.

- Håper på et system
- Vi andre får bare håpe at fiskeriminister Aspaker klarer å få til et system som ivaretar leveringsforpliktelsene slik at folket i Finnmark som står med ryggen mot havet får dra nytte av leveringsbetingelsene, fastslår Henriksen, som deler ordførerens bekymringer om at fisken fra kommunens egne trålere bare blir tatt til land og kjørt bort fra Hammerfest.

- Det er en absurd tanke, og en håpløs situasjon, men dessverre slik man har klart å gjennomføre det, hevder altså Fredriksen.

Bakke-Jensen ikke enig
Høyres stortingsrepresentant fra Finnmark, Frank Bakke-Jensen er ikke enig med Frp-politikeren at Arbeiderpartiet har levnet døra på vidt gap for Aker-selskapene.

- Nei, det er jeg ikke enig i. Vi jobber med en sak for å finne en løsning, sier stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen, som også etterlyser dokumentasjon fra ordfører Alf E. Jakobsen på beskyldningene mot Aker om triksing.

- Tjener ikke penger
- Slike påstander bør ordfører Alf E. Jakobsen ha dekning for. For det er allment kjent at fiskeindustrien sliter, og de har ikke tjent penger på 2000-tallet, sier stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen.

Han viser videre til at det er nedsatt et industriutvalg som skal se på rammebetingelsene, og at leveringsplikten ligger hos departementet for vurdering, og at han vil vente på behandlingene her.

- Greit at Alf er kritisk
- Vi vet at leveringsforpliktelsene ikke fungerer. Derfor fremmet vi forslag om en gjennomgang noe den forrige regjeringen etter en tid fulgte opp. At Alf stiller kritiske spørsmål til fiskerimininister er greit, men hun har sagt at hun jobber med dette, sier stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen. Båtsfjordingen gir likevel uttrykk for at han mener at rammevilkårene til industrien er vesentlig, og at det er viktig å se på hvorfor industrien ikke er lønnsom.

«Bukk og havresekk»
At Aker Seafoods (Havis AS) og Norway Seafoods beskyldes av Hammerfest-ordføreren å være i en «bukk og havresekkposisjon», og selv manipulerer de svarene de selv ønsker når de tilbyr fisken til landanleggene, ber altså Bakke-Jensen om dokumentasjon på fra ordføreren.

- Jeg som stortingspolitiker er ikke revisor. Det er etter min kunnskap ikke ordføreren heller. Hvis han har dekning for det han sier er det informasjon han bør overlate til statsråden, sier Bakke-Jensen, og legger til at han selv ikke har registrert at revisorer har påpekt manipulerte regnskaper i selskapene.

- Skal se på rammene
- Så det du sier er at det er greit at det legges opp til at anlegget i Båtsfjord skal bestå, mens anleggene i Hammerfest og Mehamn legges ned?

- Det sier jeg ikke, men jeg sier er at vi skal se på rammevilkårene til industrien, ingen av anleggene overlever kun på de kvotene det er leveringsforpliktelser på. Da må vi evne å se det store bildet. Hvordan skape rammer for lønnsom industriproduksjon av hvitfisk i Norge, svarer stortingsrepresentanten.

- Var aldri kritisk da
Også Bakke-Jensen mener trålerne som eies av Hammerfest Industrifiske (Havis ASA 60 prosent og Hammerfest kommune 40 prosent), kan levere råstoffet frossent til byen hvis de vil.

- De vil likevel oppfylle leveringsforpliktelsene. Det vi snakker om er å legge til rette for å gjøre industrien lønnsom, og det er det industriutvalget skal se på. Dette er et utvalg nedsatt av Arbeiderpartiet selv, påpeker han, og legger til at han aldri da hørte ordføreren uttrykke seg kritisk til Lisbeth Berg-Hansens utvalg.

- Vi er i samme båt
Da FD la fram ordfører Alf E. Jakobsens påstander forleden for konsernsjef Thomas Farstad hos Norway Seafoods, ønsket han ikke kommentere de. De synes han er naturlig at fiskeriministeren svarer på. Likevel på pekte han i en e-post til avisen:

- Alle i norsk torskenæring er i samme båt. For å lykkes med å utvikle næringen må fiskere, industri og handel være på lag, og alle må være lønnsomme.

- Vårt mål er å skape vekst, lønnsomhet og trygge arbeidsplasser i en næring som de siste 15-20 årene har vært preget av stagnasjon, nedleggelser, konkurser og permitteringer, skriver konsernsjefen.

Les flere saker i Finnmark Dagblad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere