- Applaus er bra - sex er bedre

Foto: (Scanpix)

Sex og transer var temaer under 1. mai-talen til milliardæren Petter Stordalen.

02.05.06 10:02

(NA24/Oslo Sentrum) - Vi som er født i Norge er alle sosialdemokrater. Jeg er som kapitalist overrasket over muligheten til å få delta her i dag, var starten på Stordalens tale til Oslo AP på Royal Christiania Hotel.

- I dag har jeg gledet meg til 1. mai for aller første gang. Takket være denne viktige dagen har man kunnet trekke frem mange viktige saker og det er derfor jeg er veldig glad for å få være her, fortsetter han.

Landets aller største kapitalist mener han derimot er finansminister Kristin Halvorsen.

- Finansministeren har den seinere tid snubla over 70 milliarder i uventede oljepenger som skal investeres, sier han i sin energiske tale.

Her kan du se gratis video av hele talen til Stordalen på web-tv

Klikk her og les talen ord for ord

Stolt over transer og polakker
En entusiastisk og høylytt Stordalen forteller videre at han er stolt over mangfoldet som er i hotellkjeden Choice.

-Vi i Choice har både utlendinger, homser, lesber og sikkert transer som ansatte. Vi er stolte av mangfoldet. LO tåler ikke en gang polakker.

Før Stordalen rundet av med at applaus er vel og bra - men sex er enda bedre.

- Jeg er som Elling
Stordalen beundrer ikke bare transer og lesber. Under talen uttrykte han også sin fascinasjon overfor en av Norges store kvinner:

- Gro Harlem Bruntland er en person jeg virkelig beundrer. Der har jeg og filmfiguren Elling noe til felles, humrer hotellkongen.

- Jeg kom ikke hit for å smiske eller smigre - jeg er her fordi jeg har så mye på hjertet. Norge blir et bedre land for hver dag som går. Blant annet er både jeg og Choise sine gjester og ansatte store tilhengere av røykeloven.

Han mener at Dagfinn Høybråten i beste fall kan kalles jordmor av denne gode loven. Gerd Liv Valla er den ekte røykelovens mor.

Kritiserer LO
Petter Stordalen går hardt ut mot Gerd Liv Valla og LO, som han mener er akterutseilt i industri- og miljøpolitikken.

- Det jeg mener er: Nostalgi hører hjemme rundt leirbålet. Og dessverre noen ganger på Youngstorget. Av og til må man orientere etter kart og kompass, men LO er mer opptatt av å beholde gamle industriarbeidsplasser og ditto medlemmer, enn å bidra til medlemmene faktisk har en levedyktig jobb å gå til. Fagbevegelsen er flink til å tenke på sine egne, men tenker dere nok på de som står utenfor arbeidsmarkedet?

- Fagbevegelsen på sitt verste kan sammenliknes med en museumsvokter som skyr forandringer og klamrer seg til det gamle og kjære.

- Vi skal banke finske barn
Ikke bare LO ble offer for Stordalens syrlige tunge:

- Og hvorfor har vi 400 milliarder kroner i overskudd på Statsbudsjettet, over 1500 milliarder kroner investert i utenlandske obligasjoner og aksjer, mens veinettet bryter sammen og vi bruker tida på å stå i kø i stedet for å skape verdier?

- Hva er best for unga våre å arve: Aksjehandler i Philip Morris, Mcdonalds og Gillette, eller en skole med verdens beste lærere. Jeg kan ikke akseptere at norske skolebarn blir banka sønder og sammen av finske skoleelever i matte og fysikk. Det er våre unger som skal banke dem! Unga våre må vinne verdensmesterskapet i kunnskap, nærmest skriker milliadæren.

Leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, har invitert Stordalen til å holde 1. mai-tale. Grunnen er Stordalens engasjement mot nedleggelse av Union i Skien. I arbeiderbevegelsen mener man Stordalen og Øystein Stray Spetalen gjorde det for å sikre norske industriarbeidsplasser.

NA 24 – din nye næringslivsavis

Stordalen-kjeft av egne ansatte
Hotell tycoon Petter Stordalen, er en av Norges rikeste menn med en anslått formue på 2,5 miilliarder. Men det er ikke alle som forbinder ham med arbeideres rettigheter og 1. mai. Blant annet sliter arbeiderne på Hotel Havnekontoret i Bergen med å få hotellet hans ferdig til dagens åpning på arbeidernes dag.

Eli Ljunggren, forbundsleder i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet, er ikke veldig entusiastisk over Stordalens nyfunne sosialprofil.

- Det er en blemme av Oslo Arbeiderparti å invitere ham til 1. mai. Jeg skulle ønske Petter Stordalen hadde et like stort engasjement for fagbevegelsen i hotell- og restaurantbransjen som han hadde for Union i Skien, sier Ljunggren.

Som forbundsleder har Ljunggren aldri opplevd at han har tatt kontakt med forbundet, eller hatt noen særlig omtanke for fagbevegelsen, selv om han nå sier at samholdet rundt Union-saken var en vekker. Hun mener mange av hennes bransje verken har en lønn eller en arbeidstid det er mulig å leve med.

- For min bransje er dagen mer aktuell enn noensinne. Vår arbeidsgiverforening ser dette, men det skal ikke Petter Stordalen ha æren for, sier hun

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag