*Nettavisen* Økonomi.

- Apple unndrar 490 milliarder i skatt

TIM COOK mener at Apple bør slippe unna med en énsifret skatteprosent i USA. Foto: Richard Drew (Ap / NTB scanpix)

Amerikanske gigantfirmaer gjemmer pengene i skatteparadiser, kommer det fram i en ny granskning.

NEW YORK (Nettavisen): En undersøkelse gjennomført av Citizens for Tax Justice (borgere for skatterettferdighet, red.anm.) og U.S. PIRG Education Fund viser at nesten tre fjerdedeler av verdens 500 største selskap gjemmer bort inntekter som skulle ha blitt beskattet i USA.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Den verste synderen er angivelig Apple, verdens mest verdifulle aksjeselskap, som skal ha satt bort 1500 milliarder kroner i inntekter til underselskap i andre land.

Slik unngår Apple en skatteregning på 490 milliarder kroner, konkluderer studien, som blant annet gjengis hos Marketwatch.com.

Bermuda og Caymanøyene er to av de mest populære stedene for opprettelsen av underselskap.

Toppskatten for bedrifter i USA ligger på 35 prosent. I 2013 fortalte Apple-sjefen Tim Cook til et panel i Senatet at det vil være "fryktelig dyrt" å hente hjem alle pengene til USA. Han ba derfor om at man innfører en énsifret skattesats.

Apple er på langt nær den eneste synderen her. Microsoft har gjemt unna 900 milliarder kroner og Google 390 milliarder. Nike, American Express og Pepsi blir også navngitt som verstinger.

Totalt skal 72 prosent av selskapene som er inne på Fortune 500-listen operere med underselskap i skatteparadis. 60 prosent av dem skal ha minst ett selskap i Bermuda eller Caymanøyene.

Stiftelsen Citizens for Tax Justice jobber for at disse selskapene skal betale full skatt i USA, slik normale arbeidstagere må gjøre, slik at skattesatsen for vanlige mennesker blir redusert med tilsvarende totalbeløp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag