*Nettavisen* Økonomi.

- Arbeidsgiver er i sin fulle rett til å trekke lønn for røykepauser

Arbeidsgiverer er i sin fulle rett til å trekke ulovlig fravær fra lønna. Det er imidlertid noen vilkår som må være på plass, ifølge advokat Juha Seppola. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

Advokat Juha Seppola i NHO Troms og Svalbard, sier det finnes metoder for å komme ulovlige røyepauser til livs.

26.05.15 10:27

(iJobb.no): Nettavisen har tidligere viderebrakt historien om Sølvi Jenssen fra Sortland, som vant saken mot sin arbeidsgiver, etter at han trakk henne i lønn for å ha brukt arbeidstiden til røykepauser.

Jenssen fikk tilbakebetalt lønnstrekket med renter, men ifølge NHO-advokaten er ikke en seier noe gitt resultat i en slik sak. Det er nemlig ikke slik at arbeidstakere kan ta røykepauser når det passer dem - uten at arbeidsgiver kan foreta seg noe.

LES OGSÅ: Ble trukket i «røykepenger» - nå må arbeidsgiver betale tilbake

Kan trekke lønn

Arbeidsgiverer er i sin fulle rett til å trekke ulovlig fravær fra lønna. Det er imidlertid noen vilkår som må være på plass, bekrefter Juha Seppola il iJobb.no.

- Det forutsetter at arbeidsgiver kan dokumentere at den ansatte har brukt arbeidstiden på å røyke. Kan man føre bevis for det, er det fullt mulig å foreta et lønnstrekk, forutsatt at lønnen utbetales etterskuddsvis - slik at fraværet kan tas i betraktning før utbetalingen, sier han.

Han legger til at det vil være klokt å ta saken opp med den ansatte før man foretar lønnstrekk. I tillegg må man være kjapp til å samle bevis og konfrontere den det gjelder - normalt har man bare en måned på seg før lønna skal utbetales.

Slik kommenterer NHO-advokaten dommen i tingretten, der han representerte arbeidsgiveren.

- Hadde arbeidsgiver foretatt lønnstrekk løpende for fravær uten rett til lønn, typisk røykepauser, ville neppe jubelen stått like høyt i taket hos vedkommende arbeidstaker.

Grunnlag for oppsigelse

Dersom en ansatt bevilger seg pauser utover det som er avtalt i tariffavtale eller arbeidsavtale, kan arbeidsgiver også velge den tunge veien med advarsel og oppsigelse.

- Det kan vurderes ut fra om arbeidsavtalen er oppfylt eller ikke. Det skal ikke mye ulovlig fravær til for å gi grunnlag for oppsigelse, påpeker Seppola.

- Har du som arbeidsgiver i tillegg varslet arbeidstakeren og gitt advarsler som ikke blir fulgt opp, vil det være neste skritt, legger han til.

Vanskelig med bevis

Det er arbeidsgiver som må sikre bevis i slike saker, og Seppola vedgår at det kan være vanskelig. Du må kunne dokumentere når og hvor det ulovlige fraværet fant sted, samt tidsbruken.

- Stempling er et godt verktøy. Hvis de ansatte stempler seg inn og ut kan det være dokumentasjon på tidsbruken, sier han.

Seppola påpeker at det ikke er vanlig at røykepauser fører til så betente konflikter at de ender i rettsapparatet. Han råd er for arbeidsgiver er å forholde seg saklig, og drøfte saken med den eller de det gjelder.

- Man kommer langt med god og tydelig kommunikasjon, konstaterer han.

Les flere saker fra iJobb.no her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.