*Nettavisen* Økonomi.

- Arbeidsledigheten kan bli verre

Foto: MANDEL NGAN (AFP)

Obama tror amerikanere må vente til neste år før jobbmarkedet bedrer seg.

20.09.09 19:00

Den amerikanske presidenten, Barack Obama, tror ikke vi vil se en betydelig økning i jobbveksten før til neste år.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg vil være klar og tydelig, sannsynligvis vil jobb-bildet ikke forbedre seg betydelig - og det kan bli litt verre - over de neste månedene, fortalte presidenten CNNs korrespondent John King, under et intervju som ble foretatt fredag og ble vist på TV denne søndagen.

Høy ledighet
Obama påpeker at den voksende befolkningen krever at minst 150.000 nye jobber blir utlyst hver måned. Han tviler på at økonomien vil nå det nivået før i 2010.

Arbeidsledigheten blant amerikanere har nådd 9,6 prosent, og flere har pekt på at den trolig vil nå tosifret før den for alvor begynner å falle tilbake til neste år.

Her hjemme ser det ut til at omslaget vil ta lengre tid. SSB spådde nylig at norsk arbeidsledighet vil øke helt frem til 2011.

Les mer: - Ledigheten vil øke i lang tid

Med stadig flere i ledighetskø øker fattigdommen i verdens største økonomi. I forrige uke presenterte Census Bureau, det amerikanske svaret på SSB, en rapport som viste at andelen fattige økte fra 12,5 prosent i 2007 til 13,2 prosent i 2008.

Les mer: Flere fattige i USA

- Jobb er viktigst
Obama kaller det å skape nye jobber «den aller viktigste tingen» administrasjonen hans kan gjøre, og hevder han spør «hver eneste en av rådgiverne» sine hver eneste dag om hvordan de skal få til nettopp det.

I en tale denne tirsdagen sa USAs sentralbanksjef at det er «svært sannsynlig» at resesjonen nå er over.

Les mer: «Svært sannsynlig» at resesjonen er over

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.