*Nettavisen* Økonomi.

- Arbeidsmarkedet ikke friskmeldt

Foto: Meek, Tore (SCANPIX)

Ledigheten stiger videre.

29.10.09 10:23

Ved utgangen av oktober var 68.300 personer registrert som helt ledige hos NAV.

Det er en økning på 26.000 personer, eller 62 prosent, siden samme måned i fjor.

Sesongjusterte tall viser at antallet helt ledige den siste måneden økte med 1.000 personer., og arbeidsledigheten er nå på 2,6 prosent av arbeidsstyrken.

Analytikerne ventet på forhånd en ledighetsrate på 2,7 prosent.

- NAV har trappet opp tiltaksnivået de siste månedene og antallet arbeidssøkere som deltar på tiltak har økt raskt. Dette bidrar til å moderere veksten i ledigheten, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

20.100 personer var registrert som ordinære tiltaksdeltakere i oktober, en økning på 7.900 (66 %) sammenliknet med i fjor. Nesten halvparten av disse deltar på opplæring og en fjerdedel har arbeidspraksis. Justert for vanlige sesongvariasjoner økte summen av ordinære tiltaksdeltakere og registrerte helt ledige med 2.900 personer i oktober.

Tilsammen er 94.872 personer registrert som helt ledige og på tiltak ved utløpet av oktober.

- Arbeidsmarkedet er ikke friskmeldt
- Statistikken viser at arbeidsmarkedet ennå ikke er friskmeldt, sier arbeidsminister Rigmor Aasrud i en kommentar til tallene.

- Vi har nå hatt over et år med lav etterspørsel etter arbeidskraft. Ikke minst utsatte grupper på arbeidsmarkedet merker denne situasjonen. Antall langtidsledige øker. Utviklingen viser at det er nødvendig å styrke arbeidet overfor arbeidssøkere ytterligere i tiden fremover, sier statsråden.

Høyest innen bygg og anlegg
I oktober økte ledigheten mest innen bygg og anlegg, hvor antall ledige har fordoblet seg i løpet av det siste året. Økningen har vært særlig kraftig blant rørleggere og elektrikere. Ledighetsraten var også høyest innen bygg og anlegg med 4,3 prosent, fulgt av industri (4,0 %) og reiseliv og transport (3,7 %).

Også innen ingeniør- og IKT-fag var det dobbelt så mange ledige i oktober som i fjor. Ledighetsraten på 1,3 prosent er imidlertid lavere enn gjennomsnittet.

De laveste ledighetsratene i oktober ble registrert innen undervisning (0,6 %), helse, pleie og omsorg (1,1 %) og blant ledere (1,1 %).

Flest ledige i Oslofjordfylker
Ved utgangen av oktober var ledigheten høyest i Oslo, med 3,6 prosent av arbeidsstyrken, fulgt av Østfold og Vestfold med 3,1 prosent.

Ledighetsraten var lavest i Sogn og Fjordane(1,7 %), og i Rogaland (2,1 %).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag