*Nettavisen* Økonomi.

- At hun tør!

FÅR KRITIKK: Frps Christian Tybring-Gjedde raser mot Hadia Tajik som sier det politiske Norge har tatt for lett på utfordringen med radikaliseringen av ungdom og islamistene som reiser til Syria og Irak. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Christian Tybring-Gjedde raser.

06.10.14 11:31

Leder av Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap), mener norsk islamisme har vært undervurdert:

- I alle situasjoner der kriminalitet utvikler seg, og farlige miljøer utvikler seg, er det noe vi politisk burde sett tidligere og tatt tak i. Når man ser at disse miljøene har klart å få bredere gjennomslag har de miljøene vært undervurdert, sier Tajik til Dagbladet.

Ifølge henne, har det politiske Norge tatt for lett på utfordringen med radikaliseringen av ungdom og islamistene som reiser til Syria og Irak.

- Advart mot dette i ti år

Det får Frps Christian Tybring-Gjedde til å s rødt.

- At hun tør! Nå har Frp og andre advart mot nettopp dette på inn- og utpust snart 10 år, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

Han sier det har vært en tung kamp:

- Jeg har ikke møtt annet enn forakt for å ha påpekt nettopp dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tybring-Gjedde jager foreldrene på banen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Indoktrineres

Tybring-Gjedde er ikke nådig i sin kritikk:

- Islamist-miljøet på Høyskolen fortsetter som før, hatpredikanter ønskes velkommen i moskeene, små barn indoktrineres på koranskoler, barn blir sendt til foreldrenes hjemland for å lære «korrekt islam og moral». påstår han.

- Man setter ikke de som har hatt ansvaret for utviklingen til å rydde opp. Det er ikke forebygging som kreves - men konsekvensetikk, legger Tybring-Gjedde til.

26 millioner

Tajik vil doble midlene som går til SLT-rådene («Samordningsmodell for forebyggende tiltak mot rus og kriminalitet blant barn og unge») - fra 13 til 26 millioner kroner.

- Vi synes regjeringens handlingsplan mot radikalisering er en god handlingsplan, med tiltak som Ap støtter opp om. Men det bekymrer meg, at regjeringen mener at dette skal dekkes innenfor eksisterende budsjetter. Det er behov for å sette av konkrete midler til dette arbeidet. Vi har forventninger til at regjeringen er opptatt av det lokale arbeidet. Når ungdom har passert grensa som gjør dem interessante for PST er det for seint å forebygge. Vi må ta tak tidlig, og vi må ta tak lokalt, sier Tajik.

- Det som trengs er ansvarlige foreldre

- Mener du det ikke er behov for å styrke forebygging?

- Jeg kan ikke se at det noe poeng i å bruke enda mer penger på «forebygging». Hvordan skal denne forebyggingen eventuelt foregå? Det som trengs er å ansvarlige foreldrene, og stille krav om tilpasning til de verdier det norske samfunnet er tuftet på, sier Tybring-Gjedde.

Tajik svarer slik på Tybring-Gjeddes utspill:

- Frps sport har gjennom mange år vært å snakke i store bokstaver og med utropstegn i alle kriminalitetsdebatter.

- Egner seg ikke til å løse problemer

Hun mener at partiet dermed, i mange sammenhenger, spiller seg selv ut på sidelinjen i debatten om «hvordan vi best kan ivareta norske verdier og et trygt samfunn».

- Det gjør han igjen, med denne kommentaren. De som ikke presist klarer å identifisere hva problemene er, egner seg også sjelden til å løse dem, sier Tajik til Nettavisen.

- Trenger ikke å belære meg

Tybring-Gjedde mener dette faller på sin egen urimelighet:

- Hadia Tajik trenger ikke å belære meg. Jeg vet utmerket godt hva utfordringene er. Det vi vet, er st hele Vest-Europa opplever de samme utfordringene som Norge. Alle bruker den samme medisinen som ikke virker: Mer penger. Dersom ikke bekjempelse av norske islamister fortjener store bokstaver, så kan man jo undre seg hvor dette er påkrevet, sier Tybring-Gjedde.

Her kan du lese mer om regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.