NA24.no

- Atomavfall truer befolkningen

Sist oppdatert:
Sikkerhetsnivået for strålefare er overskredet titusener av ganger i Tsjetsjenia-fabrikk.

Etterforskere har oppdaget svært høy forekomst av atomforurensning i en ødelagt fabrikk i Tsjetsjenia. Ifølge Reuters er det fremdeles uklart hvorfor den radioaktive kilden har vært lagret i fabrikken. Etterforskningsgruppen advarer mot at atomavfallet utgjør en alvorlig trussel for alle som kommer i nærheten av det.

- Først og fremst er det en trussel mot hele befolkningen, fordi ledelsen og reprsentanter for firmaet ikke gjennomførte nødvendige sikkerhetstiltak for å sikre isotopen, sier etterforsker Valery Kuznetsov til TV-selskapet NTV.

Andre representanter for tsjetsjenske myndigheter har ifølge Reuters ikke ønsket å kommentere nærværet av det radioaktive materialet.

Stoffet det dreier seg om heter kobolt 60, en type kobolt som blant annet blir brukt som strålekilde i matindustri og ved sykehus. Kobolt 60 er også et av det kjemiske stoffene man antar det er mest sannsynlig vil kunne bli brukt i en «skitten bombe», eller et amatørprodusert kjernefysisk våpen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere