NA24.no

- Avdragsfrihet er et sykdomstegn

- I tider med lave rentenivå er det et sykdomstegn i økonomien om du ikke makter å betale avdrag, mener Elin Reitan.
- I tider med lave rentenivå er det et sykdomstegn i økonomien om du ikke makter å betale avdrag, mener Elin Reitan.
Sist oppdatert:
Varsko fra forbrukerøkonom.

Uansett hvordan man vrir og vender på det er rentenivået i Norge på historisk lave nivåer.

Det at folk allikevel ikke betaler på boliglånet får Nordeas forbrukerøkonom til å reagere.

- 14 prosent av alle norske lån er avdragsfrie. I tider med lave rentenivå er det et sykdomstegn i økonomien om du ikke makter å betale avdrag. Avdragsfrihet bør heller være en sikkerhetsventil når rentene er høye. Skulle det komme dårlige tider kan de som allerede har avdragsfrie lån få store økonomiske problemer. Spesielt de unge er utsatt, tror jeg, sier Elin Reitan til Nettavisen.

Boligprisene steg sesongjustert med 0,9 prosent i oktober. Jakten på egen bolig kan gi en saftig baksmell, mener hun.

- De høye boligprisene har nok ført til at mange førstegangskjøpere velger avdragsfrie lån. En undersøkelse Nordea tidligere har gjennomført viser at tre av ti nordmenn mellom 18 og 25 år låner fire ganger så mye som egen årsinntekt. Høye lån gjør økonomien ekstra sårbar for renteøkning, boligprisfall eller inntektsfall. Om økonomien i utgangspunktet ikke tåler at man betaler avdrag på boliglånet vil man i dårlige tider ikke ha en sikkerhetsventil man kan ta i bruk. Dette kan få store økonomiske konsekvenser for den enkelte.

Men kan lønne seg
Samtidig er det også slik at ettersom boliglån som regel har en langt lavere rente enn andre lån.

- Det skal imidlertid sies at avdragsfrihet i disse tider kan være smart om man bruker midlene som normalt ville gått til avdrag til å nedbetale dyrere lån eller forpliktelser, som for eksempel forbrukslån og kredittkort gjeld. For mange kan det også lønne seg og investerer pengene på måter som gir høyere avkastning.

Det kan også for mange kan det være svært hensiktsmessig å benytte seg av avdragsfrihet i perioder i livet.

- Er man for eksempel midlertidig arbeidsledig, eller går gjennom et samlivsbrudd kan det være helt nødvendig å benytte seg av slike løsninger, for konsekvensene kan jo bli at man mister huset. Det samme gjelder noen nyutdannede som kjøper bolig første gang, som i enkelte tilfeller tyr til avdragsfrie perioder i starten. Men det er viktig at ordningen ikke blir en sovepute.

Det lave rentenivået har ført til at mange, med for eksempel boliglån, har fått mer å rutte med.

- Selv om det kan være fristende bruke overskuddet i lommeboka til økt forbruk bør man utnytte denne tiden til å nedbetale mer på gjeld, investere pengene på måter som gir høyere avkastning eller opparbeide seg en buffer. Dette er både gunstig, rent økonomisk sett, samtidig som du slipper å legge deg til dyre forbruksvarer som kan bli vanskelig å endre den dagen renten går opp, eller andre forhold i økonomien skulle endre seg.

Taper på sparekonto
Et sted det ikke lønner seg å ha pengene dine er banken, mener hun.

- Med dagens lave rentenivåer er det en dårlig strategi å ha store deler av formuen på en sparekonto. For at du skal bevare verdien av pengene dine, etter skatt og inflasjon, må du ha en avkastning på nær 5 prosent etter skatt for at pengene ikke skal bli mindre verdt neste år.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere