NA24.no

- Bankene trenger mer penger

sparegris redde sparepengene sparepenger
sparegris redde sparepengene sparepenger Foto: Shutterstock.
Sist oppdatert:
Norges Bank kommer med en klar oppfordring.

- Bankene trenger mer kapital for å bedre tilgangen på finansiering og være robuste i fremtiden. De bør være føre var og bygge opp kapitalen nå. Statens finansfond er opprettet slik at bankene lettere kan styrke soliditeten, og det vil bedre evnen til å formidle kreditt, skriver visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en klar oppfordring.

NA24 - din næringslivsavis

Han opplyser dette i forbindelse med publiseringen av rapporten Finansiell stabilitet 1/09.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

I rapporten fra Norges Bank kommer det videre frem at finansuroen har ført til en krevende situasjon for bankene. Utlånstapene har økt det siste halve året, og lønnsomheten er redusert.

«Bankenes tap vil fortsette å øke etter hvert som den økonomiske nedgangen rammer deres låntakere. De største tapene vil trolig komme på utlån til næringer med mye bankgjeld og svake utsikter. Det gjelder for eksempel næringseiendom og sjøtransport. Dersom den økonomiske utviklingen blir om lag som anslått, forventes det at bankene fortsatt vil overholde myndighetenes kapitalkrav.», heter det fra Norges Bank.

- Bankene må likevel ta høyde for uværsdager når de vurderer sitt kapitalbehov. Soliditeten kan styrkes ved å øke inntektene, redusere kostnadene eller gjennom tilførsel av ny kapital. Kapitalen kan de reise enten fra eksisterende eiere, i markedet eller ved å søke Statens finansfond, skriver Qvigstad.

Tiltakene virker
I Norges Bank-rapporten heter det at de finansielle tiltakene til myndighetene i hele verden har virket. Dette gjelder også i Norge.

Tiltakene i Norge har ført til at problemer med tilgang til likviditet har blitt redusert for norske banker, mener Norges Bank.

- I Norge har tiltakene som så langt er iverksatt, virket. Bankenes tilgang på langsiktig finansiering er bedret. Både bytteordningen for obligasjoner med fortrinnsrett, der stadig flere banker deltar, og lengre løpetid på lån i sentralbanken bidrar. I tillegg har Norges Bank tilført bankene rikelig med kortsiktig likviditet, heter det.

Nye reguleringer
- Vi har gått fra finanskrise til en mer realøkonomisk krise, nå er viktig å unngå at det går tilbake til en finanskrise, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad under pressekonferansen til Norges Bank.

Han sier at finansmarkedene fungerer bedre, men at det er for tidlig å friskmelde markedene. Likevel har det vært tegn til bedring. Qvigstad viser til at det er det er mindre påslag i pengemarkedet og at det er mulig å legge ut obligasjonslån. Samtidig har aksjemarkedene har gått bedre siden 9. mars.

For å hindre at finanskrisen skjer igjen må man regulerer finansvesenet, og Norges Bank trekker også frem at det er behov for et regelverk som gjør bankene motsykliske og ikke prosykliske slik de har fungert som nå. Det er nå et klima som gjør at det er mulig å få gjennomført en regulering internasjonalt.

De foreslår at det dannes et makrotilsyn gjennom et internasjonalt samarbeid, og Norges Bank mener det er viktig med et nordisk samarbeid. Det politiske vinduet er åpent nå for å få til et internasjonalt tiltak. Selv om det trolig er lenge til neste gang at markedene er i eufori.

Stresstestet bankene
Norges Bank spår at det kommer økte kapitalkrav til bankene etter at finanskrisen er over.

- Finanskrisen har avdekket et behov for mer kjernekapital av god kvalitet i finansinstitusjonene. På sikt, når finanskrisen godt er over, vil nye reguleringer trolig gi høyere kapitalkrav til bankene, heter det fra Norges Bank.

Sentralbanken har gjennomført stresstester av bankene for å teste hvor godt de er rustet til å tåle store tap. Hvis det går så ille som de verste senariene i stresstestene så må bankene bedre kapitalen allerede neste år.

Tillitskrise
Omdømmeundersøkelsen Reptrak Norge 2009 er ute. Dette er en analyse som måler omdømmet til 50 norske bedrifter. Det er banksektoren som har den svakeste tilliten, melder Dagens Næringsliv som viderebringer undersøkelsen tirsdag.

- DnB NOR er den store taperen. Det er noe med den banken som gjør at folk ikke stoler på den, sier Nils Apeland i Apeland Kommunikasjon, som har vært med på å lage omdømmeundersøkelsen. Bankens omdømme er den som har falt mest i år, fra karakteren middels omdømme til svakt omdømme, melder avisen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere