NA24.no

- Bare tull at nordmenn er mer etiske

- Nordmenn er ikke mer etiske enn spanjoler, grekere eller italienere. Vi kutter hjørner der vi kan, sier Kjell-Ola Kleiven.
- Nordmenn er ikke mer etiske enn spanjoler, grekere eller italienere. Vi kutter hjørner der vi kan, sier Kjell-Ola Kleiven. Foto: Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)
Her er triksene selskaper bruker for å skjule korrupsjon.

Risikoekspert og Nettavisen-blogger Kjell-Ola Kleiven mener norske bedrifter vil få flere korrupsjonssaker i fanget fremover.

Et av de norske selskapene som allerede står midt i stormen er Telenor. VimpelCom, som Telenor eier rundt 30 prosent av og hvor konsernsjef Frederik Baksaas sitter i styret, er under etterforskning for angivelig korrupsjon i Usbekistan.

For noen år siden måtte Telenors svenske konkurrent Telia Sonera sin toppsjef gå etter å ha utbetalt 1,8 milliarder svenske kroner til datteren av diktatoren i Usbekistan.

Mest korrupte selskapene i verden
Kleiven gikk ut i Nettavisen for litt over en uke siden og sa at flere norske selskaper skjuler korrupsjon. 

- Norske selskaper er godt representert blant de mest korrupte landene i verden og det kommer til å bli mer av det, fordi det er gode penger å tjene. Flere saker vil komme, sa Kleiven.

LES HER: - Norske selskaper lever på feil side av loven

- Skjuler korrupsjonen
En av måtene store internasjonale selskaper skjuler korrupsjon på, er via datterselskaper ofte registrert i skatteparadis.

- Vi kommenterer aldri enkeltselskap, men på generelt grunnlag kan vi si at en vel brukt måte å skjule korrupsjon på er å, å gå inn i såkalte joint ventures, hvor partnerne har kontroll og hvor den etiske standarden er litt annerledes enn her hjemme. Korrupsjonsoverføringene gjøres via joint ventures registrert i utlandet og gjerne et skatteparadis, sier Kleiven til Nettavisen.

- Blir ikke det for lett?

- Her hjemme tror vi nordmenn at vi er mye mer etiske enn andre folkeslag. Det er selvfølgelig bare tull. Vi har et godt regulert land hvor det er vanskeligere å drive med korrupsjon, og vi er heller ikke så nødt til å drive med det, fordi mange tjener bra i Norge og vi har generelt sett en god økonomi, sier Kleiven.

- Men når vi kommer ut i det store utland, er ikke vi mer etiske enn spanjoler, grekere eller italienere. Vi kutter hjørner der vi kan. Da må vi stille oss spørsmålet om vi ønsker å drive virksomhet i Usbekistan, i Myanmar eller Gambia? spør han.

LES KLEIVENS BLOGG HER

Telenor og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas er aktiv i flere av verdens mest korrupte land. Telenor opplyser at de har nulltoleranse for korrupsjon.


Telenor sier at de aktivt jobber med å kjempe mot korrupsjon.

- Telenor har nulltoleranse for korrupsjon og arbeider aktivt for å hindre at korrupsjon skjer i Telenors virksomhet, sier kommunikasjonssjef for Telenor i Asia, Tor Odland, til Nettavisen.

- Veldig lett å sitte og se på et kart
Det er ikke bare Telenor som har havnet midt oppi en korrupsjonsetterforskning. Også de statskontrollerte selskapene Yara og Kongsberg Gruppen har sitt å stri med.

Alle selskaper hvor staten og næringsdepartementet er kontrollerende eier.

- Staten kontrollerer Telenor, som er aktive i flere av landene du nevner. Stiller ikke staten som eier nok krav?

- De burde kanskje gjøre en sterkere og strengere vurdering rundt dette med korrupsjon. Hva skal statskontrollerte selskaper drive med, hvor skal de være, skal de gå inn i korrupte markeder? spør Kleiven.

- Det er veldig lett å sitte i Norge og se på et kart og si at vi skal inn i Uganda. Det er noe helt annet å være på gatene i Uganda, sier han.

- Tormod Hermansen sa at Telenor hadde relativt høy advokatregninger da de startet i Russland?

- Det er også en måte å kamuflere korrupsjon på. Å bruke godt betalte advokater er en veldig normal måte å drive korrupsjon på, sier Kleiven.

- Man kan ikke utelukke korrupsjon, sa Tormod Hermansen til Nettavisen i 2012.

LES HER: KAN SITTE PÅ EN SKIKKELIG BOMBE

- Telenor har nulltoleranse
Telenor kjenner seg ikke igjen i Kleivens beskrivelse av norske selskapers satsninger i utlandet:

- Telenor har nulltoleranse for korrupsjon og arbeider aktivt for å hindre at korrupsjon skjer i Telenors virksomhet. Telenors antikorrupsjonsprogram er forankret i konsernets ansattmanual og andre styringsdokumenter. Telenors regler og retningslinjer mot korrupsjon gjelder for alle som arbeider for eller på vegne av Telenor, sier Tor Odland, kommunikasjonssjef i Asia.

- Telenor er et multinasjonalt selskap som driver virksomhet i mange og svært ulike markeder. Noen er fremvoksende økonomier der den politiske situasjonen og den samfunnsmessige konteksten kan være kompleks. Telenors styringsdokumenter fastsetter én standard for all Telenors forretningsvirksomhet, uansett hvor virksomheten finner sted. Alle forretningsenheter har et ansvar for å vurdere lokale risikoer og utfordringer og håndtere risiko i henhold til lokale krav og Telenors etiske standarder. Telenor har også strenge regler for å sjekke forretningspartnere som opptrer på vegne av Telenor (Integrity Due Diligence). Opplæring og trening av ansatte og leverandørkjeden, blant annet e-læring, kurs og dilemmatrening, er en viktig del av antikorrupsjonsarbeidet, sier Odland.

- I 2013 lanserte Telenor en antikorrupsjonshåndbok. Håndboken skal hjelpe ansatte til å forstå Telenors verdier og retningslinjer for antikorrupsjon og anvende dem i praksis.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere