NA24.no

- Bare verdt 700.000

Foto: Henning Gulbrandsen (Montasje)
Sist oppdatert:
Eiendommen ble aldri annonsert, men solgt av megler til investorer han kjente til.

Daværende eiendomsmekler Hans Christian Gjestvang (HC) vurderte verdien på den omstridte eiendommen på Tongjordet til å være kun 700.000 kroner, skriver Oppland Arbeiderblad.

Det får Oppland Arbeiderblad opplyst fra advokat Hanne Lilleby, som er fagansvarlig for Privatmegleren i Gjøvik.

Da det så kom et bud på 800.000 kroner, var det dermed mer enn Overformynderiet hadde grunn til å forvente.

Som omtalt i OA og på Nettavisen NA24, synes imidlertid andre meklere at selv 800.000 kroner var altfor lite. Eiendomsmegler 1 i Gjøvik har foretatt en verdivurdering som tilsier at eiendommen ville gått for 1.250.000 kroner på det åpne marked.

En annen mekler uttrykte at huset nærmest måtte ha negativ teknisk verdi for å selges så billig som det ble.

Tar stikkprøver
Eiendommen ble aldri annonsert. I stedet ble den solgt ved at mekler Hans Christian Gjestvang kontaktet investorer han kjente til. Den ble heller aldri taksert, men Gjestvang foretok en meklervurdering.

– Det foreligger en befaringsrapport fra ham. Den konkluderte med en antatt markedsverdi på 700.000 kroner, forteller Hanne Lilleby.

Hun var ikke kjent med saken før hun fikk et brev fra advokatkollega Wenche Løset, som har klaget Privatmegleren inn til Reklamasjonsnemnda for eiendomsmeklertjenester.

– Mitt utgangspunkt som fagansvarlig er at jeg tar stikkprøver av meklerne en gang i måneden, samt at jeg ser gjennom oppdragsskjemaene. Denne handelen var ikke med blant stikkprøvene, sier Lilleby.

Siden saken er hos Reklamasjonsnemnda, ønsker ikke Lilleby å ta stilling til den i pressen.

– Jeg avventer deres beslutning. De får vurdere om det er mekleren eller oppdragsgiveren Overformynderiet som eventuelt er å bebreide, sier hun.

– Hvor ofte foregår eiendomssalg på denne måten; utenfor det åpne markedet?

– Det er ikke så vanlig, men jeg har vel skjønt at det hender innimellom.

– Hva kan bli utfallet av Reklamasjonsnemndas klagebehandling?

– Jeg vet at nemndas konklusjoner kan brukes i rettssaker, og at mange meklerforetak velger å utbetale erstatning når nemnda konkluderer i deres disfavør. I en eventuell rettssak vil temaet være om det var mekleren eller vergen som begikk en feil.

Utilgjengelige
Lilleby forteller at Privatmegleren allerede har sendt saken til Protector forsikring, som de har en avtale med når det gjelder klager.

Daglig leder på Privatmegleren Gjøvik; Christian Falkenberg, besvarte ikke OAs henvendelser i går. Falkenberg leder både Gjøvik-kontoret og Privatmegleren Park i Oslo.

Heller ikke mannen som var hjelpeverge for den 96-årige kvinnen som eide huset, tok telefonen da avisa ringte.

John Kraby Svendsen, som er en av de to valgte overformynderne i Gjøvik inneværende periode, var kun tilgjengelig på e-post. Han besvarte ikke vår henvendelse i løpet av arbeidsdagen. I e-posten spurte vi blant annet om eiendomshandelen på Tongjordet ble behandlet formelt på møter i Overformynderiet. Vi spurte også om de vil foreta en evaluering for å avklare om Overformynderiet opptrådte korrekt.

Den andre valgte overformynderen; Eva Krageberg, hadde ikke tid til å snakke med avisa i går. Hans Christian Gjestvang har på sin side gjort det klart at han ikke ønsker å kommentere eiendomstransaksjonen på Tongjordet.

Les flere nyheter fra Oppland Arbeiderblad her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere