NA24.no

- Barth Eide hyller en diktator

Foto: Åserud, Lise (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Venstre mener utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) setter norske idealer til side.

(Nettavisen): Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) var nylig på besøk i Aserbajdsjan der han hadde samtaler med president Ilham Alijev. Samtalene skal ha banet vei for at Statoil-sjefer fikk et viktig møte med den mektige presidenten.

Statoil skal ifølge Dagens Næringsliv ha fått en positiv respons på ønsket om en eventuell lederrolle i et nytt gigantprosjekt i landet. Venstres nestleder, Ola Elvestuen, reagerer på måten Barth Eide opptrådte under Aserbajdsjan-besøket.

- Jeg har full forståelse for at den norske regjeringen og utenriksministeren skal fremme norske interesser i utlandet, men ikke ved å legge våre idealer til side. Barth Eide går altfor langt i det som er å legitimere et diktatur og en diktator for at norsk næringsliv skal tjene penger. Så han setter økonomien foran menneskerettigheter og utvikling av demokrati. Og det skal ikke en norsk utenriksminister gjøre, sier Elvestuen til Nettavisen.

- Selv om han har nevnt menneskerettigheter i møte med aserbajdsjanske myndigheter, så er hovedinntrykket han etterlater seg en utenriksminister og regjering som gjør de nødvendige ritualene for å legitimere regimet, og går i møter med presidenten for å oppnå at Statoil skal få kontrakter, sier Elvestuen.

Svarer på kritikken
Barth Eide er sterkt uenig kritikken som kommer fra Venstre.

- Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i den kritikken. I Aserbajdsjan har vi fokus på både næringslivet og menneskerettigheter, sier Barth Eide til Nettavisen.

- Vi har ambassade i Aserbajdsjan fordi det er norsk engasjement der. Vi hadde ikke ambassade der før det norske engasjementet. Og fordi vi har det store engasjementet i Aserbajdsjan, så bruker vi det til å støtte oppunder menneskerettsmiljøer i landet. Jeg møter representanter for opposisjonen hver gang jeg er der, og det gjorde jeg også nå, noe de er veldig glade for, sier Barth Eide.

- Vi hadde ikke vært der om det ikke hadde vært for Statoil og norsk engasjement. Men på grunn av den betydelige inngripen i landet, så gjør det at vi er relevante i menneskerettssammenheng, sier han.

Barth Eide understreker at menneskerettigheter alltid er et viktig tema når han har samtaler med aserbajdsjanske myndigheter.

- Jeg har lyst til å understreke at jeg er opptatt av en høy menneskerettsprofil i vår utenrikspolitikk. Men det er ikke slik at hvis man sitter i Norge og protesterer, så blir verden bedre. Men man må engasjere seg der det betyr noe, både med lovutvikling og demokratiutvikling på bakken. Vi må bruke de inngangene vi har, understreker Barth Eide.

- En hyllest til en diktator
Elvestuen reagerer på en rekke uttalelser i Dagens Næringsliv der Barth Eide omtaler Aserbajdsjans president som en «visjonær og intelligent leder», at han «har en langsiktig visjon for landet» og «det at han sitter en stund gjør at han kan tenke langsiktig». Barth Eide la også ned en krans ved graven til den tidligere presidenten Hejdar Alijev, som er faren til den sittende presidenten.

- Det er en hyllest til en undertrykkende diktator. Og Barth Eide understreker dette ved sine handlinger, både ved kransenedleggelse på den avdøde Alijevs grav, og ved å opptre så tydelig som en døråpner ved så tydelig å legitimere et regime for at Statoil skal få kontrakter i Aserbajdsjan, sier Elvestuen.

Barth Eide tar avstand fra at kransenedleggelsen var en hyllest til avdøde Hejdar Alijev.

- Dette er ritualer som gjøres i forbindelse med alle offisielle besøk i Aserbajdsjan. Kronprinsen gjorde det sist han var der. Det er ganske mange land som har ulike ritualer under offisielle besøk. Det er ikke min jobb å ta stilling til hvordan de forskjellige landene gjør det under offisielle besøk, sier Barth Eide.

Visjonær og intelligent leder
Barth Eide mener uttalelsene i Dagens Næringsliv kan ha blitt tatt noe ut av kontekst, og at de må settes i en geopolitisk sammenheng.

- Jeg har aldri sagt at han er en demokrat - det er umulig å si. Men sammenlignet med mange andre jeg har møtt, så har han en visjon om at landet skal bevege seg vestover, og da mener jeg man skal anerkjenne dette. Aserbajdsjan har naboland som Iran i sør, Turkmenistan i øst og terrorbefengte Dagestan i nord. Og de er i konflikt med Armenia i vest, så de har et brokete naboskap. Og det er ingen tvil om at det er forsøk fra iransk side om å påvirke og destabilisere landet, sier Barth Eide.

- Dette er midt oppi et geopolitisk spill, og i den sammenheng mener jeg han er visjonær i forhold til å bevege seg i vestlig retning, og ikke i en autoritær retning. Etter regional standard, så står det ikke så dårlig til. Man må forstå hvor de kommer fra. De er en tidligere sovjetstat som har vært under kommunistisk styre i 70 år, og de har en befolkning som knyttes sammen med Irans totalitære prestestyre. I den sammenheng så skjer det en del, sier han.

- Alijev sier selv at de ikke er perfekte, og han erkjenner at det fortsatt er utfordringer i landet. Men han sier også at landet bør streve etter standarder og forpliktelser som de har sluttet seg til gjennom medlemskap i Europarådet og OSSE. Og jeg mener det er bra, og det er en standard vi kan ta utgangspunkt i vårt samarbeid med Aserbajdsjan, sier utenriksministeren.

Amnesty reagerer
Elvestuen sier det er kortsiktig, ifølge ham, å sette norske økonomiske interesser foran menneskerettigheter.

- Det er ikke Norges langsiktige interesser. Våre langsiktige interesser er at menneskerettigheter respekteres og at man har utvikling av demokrati. Og det gjelder i Aserbajdsjan som i andre land, sier Elvestuen.

Elvestuen reagerer også på at Amnesty føler at utenriksministeren brukte organisasjonen som et sannhetsvitne på feil grunnlag.

- Han brukte også Amnesty på feilaktig grunnlag for å rettferdiggjøre sine egne handlinger, og for å sette det aserbajdsjanske regimet i bedre lys, noe som Amnesty reagerte på, sier Venstre-nestlederen.

Barth Eide avviser at han har brukt Amnesty for å sette menneskerettighetssituasjon i Aserbajdsjan i et bedre lys.

- Amnesty hadde en konkret liste med politiske fanger. Jeg har aldri brukt den listen til å si at det ikke var politiske fanger i Aserbajdsjan, men at det var fint at akkurat de var sluppet ut. Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE), som har en mer omfattende liste enn Amnesty, sier det er politiske fanger i Aserbajdsjan, og det tok jeg også opp i samtaler med ledere i Aserbajdsjan, sier Barth Eide.

- Et undertrykkende regime
Norsk Aserbajdsjan-ekspert mener det ikke er noe tvil om at den sittende presidenten styrer landet med jernhånd.

- Ilham Alijev er jo en autoritær leder, og det regimet han styrer er et undertrykkende regime hvor det er lite forsamlingsfrihet og store begrensninger på ytringsfriheten, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Heidi Kjærnet, til Nettavisen.

- Det er vanskelig å se at Alijev har styrt Aserbajdsjan ut fra en sterk og intelligent visjon, slik som Barth Eide sa. Han har sittet ved makten i ti år, og i den perioden har ytringsfriheten blitt verre, og han har også da fått endret loven for å kunne stille til valg for en tredje presidentperiode, noe det var begrensninger på før, sier Kjærnet som selv har bodd i Aserbajdsjan.

Kjærnet sier økonomien i Aserbajdsjan er totalt avhengig av olje og gass, og at over 80 prosent av eksportinntektene kommer fra dette.

- Uheldig med timingen
Hun har ikke noe oversikt på antall politiske fanger som sitter fengslet i landet, men trekker fram nylige, konkrete eksempler på brudd på menneskerettighetene.

- Det har vært demonstrasjoner i både Baku og Ismayili i forrige uke, og der var det flere opposisjonelle som ble arrestert i etterkant av demonstrasjonene. Noen har fått to måneders lange fengselsstraffer for beskyldninger om å ha bidratt til sosial uro. Mens andre har fått bøter, sier Nupi-forskeren.

Hun henviser til demonstrasjonene som fant sted lørdag 26. januar.

- Jeg må si Barth Eide var litt uheldig med timingen sin, legger hun til.

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) gikk ut og fordømte disse arrestasjonene i forrige uke.

- Hvordan vil du beskrive den avdøde Alijev, Kjærnet?

- Han var jo en gammel politisk ringrev som hadde sittet som leder i den aserbajdsjanske sovjetrepublikken siden slutten av 1960-tallet. Han var ute av makten da Aserbajdsjan ble selvstendig, men kom tilbake til makten i 1993, og styrte landet som en sterk mann. Det er veldig uheldig at presidentembetet går i arv slik som det har gjort i Aserbajdsjan, sier hun.

- Vil du karakterisere ham som en diktator?

- Ja.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere