NA24.no

- Bedre avkastning enn Oljefondet

Sist oppdatert:
Statkraft tviholder på pengesekken.

Onsdag overleverte Statkraft en søknad til næringsminister Sylvia Brustad om å styrke egenkapitalen i selskapet. Gjennom lavere utbytter og åtte milliarder i tilførsel fra staten, ønsker Statkraft å sette i gang et gigantisk investeringsprogram fram mot 2015.

NA24 - din næringslivsavis

Statkraft selv ønsker ikke å si noe om saken, men Statkrafts styreformann, Arvid Grundekjøn, sier det er en dyr måte å finansiere investeringene på ved å hente inn penger gjennom økt låneopptak. På grunn av finanskrisen har prisen selskapet må betale i obligasjonsmarkedet økt betraktelig.

- Derfor er vårt råd at man heller går veien gjennom å øke egenkapitalen, sier Grundekjøn til NA24.

- Ingen krangel
Styrelederen understreker at det nå ikke er noen krangel mellom selskapet og departementet, men at Statkraft har gitt sin eier et velbegrunnet forslag på hvordan man best kan utvikle verdiene i selskapet videre.

- Avkastningen på egenkapitalen har økt til fra ni til 18 prosent på få år, og videre satsing på utbygging av miljøvennlig energi ligger midt i sentrum av klimapolitikken, argumenterer Grundekjøn.

- Men vil det være aktuelt for staten å akseptere lavere utbytte fra Statkraft all den tid for eksempel Telenor vil kutte utbyttet og statens oljeinntekter faller dramatisk?

- Jeg antar at et moment i eiers vurdering i forhold til samfunnets totale ressurser, er at det å støtte en slik industriell mulighet, kan fremstå som attraktivt i forhold til andre finansinvesteringer i utlandet som gjøres for eksempel gjennom Oljefondet, sier Grundekjøn.

- Dette forslaget er styrets beste vurdering av hva som er mest verdiskapende for eieren, og dermed også Norge, fortsetter Grundekjøn.

- Skal vurderes
Næringsminister Sylvia Brustad har følgende kommentar til innspillet fra Statkraft.

- Jeg har hatt et nyttig møte med Statkraft onsdag. De har presentert sine investeringsplaner og også kommet med synspunkter på utbytte. Jeg tar henvendelsen fra Statkraft til etterretning. Den vil på vanlig måte bli vurdert av departementet og regjeringen. En eventuell beslutning om å øke selskapets grunnkapital må til slutt vedtas av Stortinget, sier Brustad.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Til Aftenposten torsdag sier blant annet Høyres Thorbjørn Hansen at det er bedre å børsnotere selskapet, mens Aps Gunvor Eldegard heller ikke vil drysse penger over kraftgiganten.

Frps Øyvind Korsberg er derimot langt mer positiv til planene, og mener regjeringen har hatt en uholdbar utbyttepolitikk overfor Statkraft.

Utbyttekravene til Statkraft har vært at selskapet må betale ut mellom 75 og 100 prosent av overskuddet i utbytte. De siste årene har utbyttegraden ligget på hele 98 prosent.

I forslaget som selskapet fremmet i går, ønsker Statkraft at utbyttekravene senkes til et gjennomsnittlig nivå på 70 prosent i årene fram til 2015, i tillegg til å bli tilført åtte milliarder. I sum utgjør dette omtrent 25 milliarder kroner.

Investeringer verden over
Investeringsprogrammet inkluderer både investeringer i Norge, men også i Sørøst-Europa, Asia og Latin-Amerika.

-Vi har hatt en veldig positiv «track record» på det vi har bygd til nå. Med disse investeringene kan vi bli et flaggskip på klima og miljø, vi kan være lønnsomme og vi kan skape interessante arbeidsplasser i Norge, reklamerer Grundekjøn.

- Vil dere kunne gjennomføre disse investeringene hvis regjeringen sier nei?

- Vi har jo ulike måter å finansiere på. Økt giring er en mulighet, men det anbefales ikke fordi det er for dyrt. Jeg synes at det på dette tidspunktet, der dialogen med departementet akkurat har startet opp, at det blir litt prematurt å beskrive alle scenarioer om hva som skjer hvis vi ikke får oppslutning om denne strategien. Men dette ligger midt i sentrum av klimapolitikken, og vi har levert, og vi ber om tillit i neste runde, og ønsker en dialog om hvordan dette skal finansieres, sier Grundekjøn.

Ville fått penger i emisjon
Styrelederen sier at hadde Statkraft vært et børsnotert selskap, ville det ikke vært noe problem å hente inn penger gjennom emisjonsmarkedet.

- Sett i lys av vår «track record» og de beskrevne forretningsmulighetene ville mulighetene vært veldig gode, mener Grundekjøn.

- Burde Statkraft blitt børsnotert?

- Det mener vi som styre ikke noe om.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere