NA24.no

- Bedre liv uten ADHD-medisin

Foto: PRIVAT
Sist oppdatert:
Påstanden om at det ikke finnes alternativ til ADHD-medisin, er tull. Det hevder trebarnsmoen som byttet medisinen med omega-3.

Pia Strøm og hennes to eldste barn har ADHD. Samtlige har begynt på alternativ behandling og har aldri vært mer fornøyd.

- Det er nesten for godt til å være sant. Jeg føler meg mye bedre, min datter har fått matlysten tilbake og sønnen min sover bedre om natten, forteller trebarnsmoren Pia Strøm til TV 2 Nettavisen.

Også tilbakemeldingene fra skolen har vært positive.

- Først trodde jeg det var noe jeg innbilte meg, men da skolen fortalte at barna mine var blitt roligere, forstod jeg at det måtte være riktig, sier hun.

- Trodde ikke jeg hørte rett
Den siste uken har ADHD-debatten rast i media etter at TV 2 viste dokumentaren «Stille med pille» mandag. Her tas det et oppgjør med den eksplosive økningen i bruken av narkotiske medisiner i behandlingen av hyperaktive ADHD-barn i Norge.

I programmet forteller lederen for Kompetansesenteret for ADHD, Gerd Strand, at hun ikke ser noen gode alternativ til medisinering for mennesker med ADHD-diagnose. Torsdag kunne TV 2 Nettavisen også fortelle om avdelingsoverlegen ved Ullevål universitetssykehus som trikset med tallene i en rapport og feilaktig konkluderte med at ADHD-medisin gav voksne et bedre liv. Les saken her.

Den siste ukens påstander har fått Pia Strøm til å reagere.

- Jeg trodde nesten ikke at jeg hørte riktig da Gerd Strand ble intervjuet. Nå vurderer jeg å ringe Gerd og fortelle henne om våre opplevelser, sier Strøm som ønsker debatt rundt den ensidige fokusen på medisinering av ADHD.

- En utrolig opplevelse
For Pia vet hva hun snakker om. Selv har hun fått diagnosen ADHD og har prøvd det meste av medisiner. Hun beskriver livet uten noen form for behandling som «en konstant følelse av å gå rundt å være nervøs i magen».

- Jeg gikk på Ritalin den siste tiden. Den måtte jeg ta hver tredje time, hvis ikke fikk jeg en skikkelig nedtur. Men like før nyttår fikk jeg tilbud av en refleksolog om å prøve ut en ny type fettsyrer. Det var en helt utrolig opplevelse, forteller Pia.

Produktet hun fikk er et norsk produkt som inneholder store mengder omega-3 fettsyrer. Disse er spaltet ned til såkalte nuclosider som sørger for et raskt opptak i kroppen.

Mot legenes råd kuttet hun Ritalin på dagen, men hun har aldri angret. Ritalin inneholder sentralstimulerende stoffer, nesten identisk med amfetamin.

- Vennene mine sier jeg har fått et klarere blikk. Jeg føler meg roligere, sover bedre og matlysten er en helt annen, sier hun.

Hun presiserer likevel at hun ikke vil anbefale andre å kutte medisinen på dagen og at for hennes del var det av egen fri vilje.

Havnet på kjøret
Også hennes datter (16) og sønnen på 19 år har endringene vært store. Pia forteller at det var de selv som ønsket å prøve ut fettsyrene.

- Datteren min slet med matlysten og gikk ned mange kilo da hun gikk på medisinene. Nå er det helt gull og disse problemene er hun kvitt, forteller Pia.

Sønnen har lenge slitt i skolesystemet, og falt til slutt ut og begynte med ulovlige narkotiske stoffer.

- Han slet med depresjon og havnet i mange konflikter, både på skolen og privat. Han sa narkotikaen hjalp ham å bli kvitt «maurene i magen». Men jeg har jobbet veldig mye med ham og nå har han klart å komme seg unna stoff og er blitt veldig disiplinert. Og han sover godt om natten, forteller moren.

- Skolen må tilrettelegges
Nå ønsker hun mer debatt rundt ADHD-problematikken. Spesielt er det skolesystemet hun mener bør endres. Og det fort. For hennes yngste sønn på 8 år har langt på vei også fått diagnosen for ADHD.

- Mine barn har blitt en kasteball i systemet. Jeg har et veldig godt samarbeid med skolen, de får ikke nok midler til å legge forholdene til rette. Og lærerne er veldig frustrerte, for de har jo et pensum de må gjennom. Og det er ikke alltid like lett når noen elever er vanskelige, sier Pia.

Hun sier løsningen hun blir møtt med som mor er et pillebrett.

- Men det krever mye oppfølging dersom man skal unngå medisiner. Men barn er jo ikke laget for å sitte rolig. Her handler det om sunn fornuft og litt god tankegang. Det skal ikke mer til, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere