NA24.no

(Scanpix)

- Beklager!

Sist oppdatert:
Petter Stordalen beklager at de skyldige slipper unna.

Økokrim har fredag kommet med en endelig henleggelse av saken mot utbyggerne av Ansgar Hotel i Oslo.

Les mer her: Tjente 24 kroner timen

- Leietaker Choice Hotels Scandinavia beklager at Økokrim konkluderer med grov sosial dumping, men at de ansvarlige samtidig får gå fri, ifølge en melding.

Løfte om kompensasjon
Etter Stordalens løfte om kompensasjon til arbeiderne, har fem bosniere rettet krav gjennom Oslo Bygningsarbeiderforbund (OBF). Disse fikk i desember i fjor utbetalt totalt 500.000 kroner. Choice vil i dialog med OBF om en eventuell ytterligere betaling til bosnierne.

- Vi er glade for at Økokrim omsider har kommet med sin konklusjon. Det er allikevel beklagelig at samtidig som de avdekker grove ulovligheter ikke har mulighet til å forfølge de ansvarlige. For oss som leietaker har dette vært en vanskelig sak, og vi ser frem til å fortsette vår gode dialog med OBF for å få rask endelig avslutning, skriver administrerende direktør Torgeir Silseth i Choice Hotels Scandinavia.

Sosial dumping
I juni 2007 inngikk Choice en leieavtale med Realinvest Holding, eier og utbygger av Angar Hotel. Den 21. mai gikk Arbeidstilsynet og Økokrim til razzia mot byggeplassen i Møllergata 26. Det var mistanke om sosial dumping blant bosniske bygningsarbeidere. Etter lengre etterforskning kom Økokrim fredag med konklusjon.

- De har ikke funnet bevis for at den norske byggherren Realinvest Holding har hatt kjennskap til at det har foregått sosial dumping. Økokrim har heller ikke mulighet til å straffeforfølge det bosniske byggefirmaet Engra d.o.o and Partners, ettersom Bosnia står utenfor Schengen-samarbeidet, heter det fra Choice.

- Stordalen har vært opptatt av at utbygger og Engra skal bli holdt ansvarlig for forholdene og deretter gi arbeiderne sin rettmessige betaling. Etter tilbud om gjennomgang og en egen kompensasjon, har fem arbeidere rettet krav om betaling gjennom Oslo Bygningsarbeiderforbund, heter det.

God dialog
Choice skal være i en god dialog med Oslo Bygningsarbeiderforbund.

- Det er beklagelig at de som har det reelle ansvaret ikke vil få noe krav om å betale sine arbeidere. Vi har ønsket å gi en kompensasjon til de som har kommet med et krav. Nå ser vi frem til å finne frem til en god avslutning, basert på Økokrims konklusjoner og det som allerede er overført fra oss, skriver Silseth i meldingen.

Etter Økokrims razzia i mai i fjor, har Realinvest sagt opp sin avtale med det bosniske byggefirmaet Engra. Choice har endret kontraktsrutiner, for å stille tydeligere krav til utleiere og leverandører i forhold til arbeidstids- og lønnsbestemmelser. Realinvest har nå solgt Ansgar Hotel til Wenaas Hotels AS. Hotellet vil stå ferdig for gjester høsten 2010.

Stordalen lovte penger
Choice-eier Petter Stordalen engasjerte seg i fjor sterkt i saken.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Hotellkongen raste og sa at han garanterte for at hver eneste som hadde satt skoene sine der inne skulle få hver eneste krone de har krav på. På sin egen blogg skrev Stordalen at de har betalt en del til bosnierne.

- 3. desember i fjor overførte vi i Choice NOK 100 000 til hver av de fem bosninske bygningsarbeiderne som var orgiansert i OBF, tilsammen NOK 500 000. Entreprenøren som ansatte arbeiderne og har det formelle ansvaret, har vi ikke hørt mye fra, skriver han.

- Nå venter vi spent på Økokrims rapport. Den vil komme med en endelig konklusjon om både arbeidsforhold og ansvarsforhold. Vi håper de har klart å få et godt bilde av en komplisert sak. Vi er stolte av det ansvaret vi har tatt hittil, men vil selvsagt se på saken igjen når rapporten til Økokrim foreligger, meldte Choice-sjefen.

- Gutta er kjempeskuffa, hvis Stordalen mener at saken med dette er over, og at de har betalt ut det de skal, så er jeg sterkt uenig i det. Jeg mener at det som har foregått her, har vært en helt annen størrelsesorden enn de 500.000 kronene som er utbetalt hittil, sa Jonas Bals Oslo i Bygningsarbeiderforening til P4 da.

Les mer her: - Gutta er kjempeskuffa

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere