*Nettavisen* Økonomi.

- Bensinprisen kan bli lavere

Prisene på bensin og diesel har i høst vært på det laveste nivået siden forrige vinter. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)

Oljeanalytiker med gladmelding til norske bilister.

06.10.15 17:23

Prisen på bensin og diesel har i høst vært på det laveste nivået siden januar og februar og ligger for tiden nesten halvannen krone under rekordnivået fra juni.

Ifølge Oljeanalytiker Thina Margrete Saltvedt i Nordea Markets er det få tegn som tyder på at prisene skal tilbake på juni-nivå med det første.

- Oljemarkedet svømmer over med olje fra skiferproduksjonen i USA, og OPEC har økt sin produksjon. Dette bidrar til et kraftig overskudd av olje, og prisene faller, sier Saltvedt til Nettavisen.

Mindre etterspørsel etter bensin
Under den såkalte kjøresesongen i USA i sommer imponerte landet en del europeisk bensin, noe som bidro til å begrense bensinprisfallet i Europa. Nå er sesongen over, og etterspørselen etter bensin avtar.

- Da vil også prisene på bensin blir lavere. Med mindre det skulle bli en usedvanlig kald vinter – noe vi ikke venter – er det lite som tilsier at oljeprisen skal opp med det første.

Svak krone bremser prisfallet
I Danmark har listeprisen på bensin falt med 25 øre det siste døgnet, og danske bilister kan glede seg over den laveste bensinprisen på åtte måneder.

Saltvedt tror ikke på et tilsvarende fall i Norge, men heller at prisen vil ligge flatt eller synke moderat de neste månedene. Årsaken er den svake kronekursen og det faktum at olje- og bensinprisen måles i dollar.

- Med en svak krone vil det bli dyrere å importere bensin i NOK. Med andre ord venter vi noe lavere priser i USD, men NOK-svekkelsen vil ta bort noe av effekten her til lands. Den danske kronen er sterkere enn den norske, og derfor blir effekten større i Danmark, avslutter Saltvedt.

Laveste dieselpris siden 2011
Den veiledende bensinprisen til Statoil-stasjonene er for tiden på 14,57 kroner, noe som kun er 10 øre høyere enn det laveste nivået i høst. Årets laveste listepris stammer fra 22. januar og var på 14,04.

- Veiledende pris på diesel var 13,02 kr per liter både 21. september og 27. august i år. For å finne tilsvarende nivå på veiledende pris på diesel, må vi helt tilbake til 13. januar 2011, sier pressetalsmann Knut Hilmar Hansen i Statoil Fuel & Retail til Nettavisen.

Han understreker at bensinstasjonkjedenes listepriser/veiledende priser ikke må forveksles med pumpeprisen hos den enkelte stasjon.

- Listepriser er makspriser. Færre enn 1 av 10 kunder betaler denne prisen. De fleste har en kortavtale eller en bedriftsavtale som gir dem lavere priser enn listepris. I tillegg faller prisen i mikromarkeder der flere stasjoner konkurrerer mot hverandre, slik at prisen i lange perioder hver uke ligger godt under listeprisen. Dette varierer over tid og mellom ulike mikromarkeder, sier Hansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag