*Nettavisen* Økonomi.

- Besvimte tre ganger på fly

- Min ektemann har besvimt tre ganger på fly, sier en fortvilt kvinne (65). - Jeg setter meg aldri på rad 17, sier en mann som har besvimt om bord på Airbus 330. Les historiene her!

17.01.06 17:34

De siste to årene har ekspertene i SAS jobbet på spreng for å finne ut hvorfor antall besvimelser på langdistanseflyene har økt. Problemet gjelder på Airbus 330 og 340 som flyr interkontinentale ruter fra Stockholm og København.

TV 2 Nettavisen har snakket med flere personer som enten har besvimt, eller opplevd at noen har besvimt om bord på Airbus-fly.

- Utrolig ubehagelig
- Det var utrolig ubehagelig. Jeg følte meg uvel og valgte derfor ikke å spise, og reiste meg litt opp. Da jeg så skulle sette meg ned for å slappe av, svimte jeg totalt av, sier en 45 år gammel forretningsmann til TV 2 Nettavisen.

Mannen besvimte da han i juni i fjor tok flyet fra København til New York. Flyet var en Airbus 330.

- Det slo meg med en gang da jeg leste saken om «mysteriet», at dette kunne ha skjedd med meg. Jeg er i god form og vant til høyt tempo. Jeg ser ikke noe annen grunn enn at luften kan ha vært årsaken, sier 45-åringen.

- Jeg flyr veldig mye, nesten daglig, men det er første gang det har skjedd. Det var en vemmelig opplevelse. Jeg husker at det var smekk full maskin og mye oppstyr da jeg besvimte. Heldigvis satt det to leger med meg, sier 45-åringen, som ikke ønsker å stå frem med navn.

- Bør tas på alvor
Tannlege Tor Eirik Holt, sier han opplevde besvimelsen til 45-åringen som dramatisk.

- Han besvimte plutselig. Vi fikk ikke kontakt med ham. Det var vanskelig å kjenne pulsen hans, derfor begynte vi å gjøre i stand til hjerte- og lungeredning. Men plutselig, etter ett minutt eller to, kom han til seg selv, sier Holt til TV 2 Nettavisen.

Han likte dårlig den behandlingen de fikk av SAS.

- Da vi fortalte at vi mistenkte hjerteproblematikk og at vi gjerne ville ha en ambulanse på flyplassen ved ankomst, fikk vi beskjed om at «det var vanlig» at folk besvimte på fly – og at en ambulanse bare ville skape unødvendig oppstyr, sier Holt.

- Hvis de har et problem med at folk svimer av på fly, bør de ta det på alvor, sier Holt.

Senere ble det påvist at 45-åringen hadde et mindre hjerteinfarkt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det at han svimte av, kan ha hatt noe å gjøre med «mysteriet» – mangel på luft eller hva det nå enn er - noe som igjen har gjort at han fikk infarkt, sier Holt.

45-åringen selv, sier til TV 2 Nettavisen sier han ikke har hatt problemer siden.

- Det kan jo være noe med plassen jeg satt på. Jeg hører rad 17 er mystisk. Jeg satt på rad 15. Det fikk meg til å tenke, sier 45-åringen.

Allerede tirsdag ettermiddag skal 45-åringen ut å fly igjen.

- En lege på et sykehus på Sørlandet ringte meg forresten i dag og advarte meg mot å booke plass på rad 17 igjen, sier 45-åringen.

- Besvimte 5-7 ganger
TV 2 Nettavisen har også snakket med en 65 år gammel kvinne fra Bergen.

Hun opplevde for en drøy måned side at hennes ektemann besvimte mellom 5-7 ganger på et fly mellom Bergen og Las Palmas. Flytypen var Airbus 320. Ekteparet satt på rad 23.

- Han besvimte 5-7 ganger og spydde fem ganger. Det var helt forferdelig, sier kvinnen til TV 2 Nettavisen.

- Han ble liggende i midtgangen på flyet i tre timer. Heldigvis var det jordmor og anestesilege om bord, sier 65-åringen, som gjerne vil rose de tre personene som hjalp hennes mann.

- Jeg husker at det var elendig luft i flyet og at flere om bord var dårlige, sier kvinnen.

Kapteinen vurderte en mellomlanding i Lisboa, men det ble til slutt bestemt å fortsette til Las Palmas. Vel nede ble mannen fraktet med ambulanse til sykehus

Senere på turen, i Puerto Rico, traff de en pensjonert pilot.

- Vi spurte ham om råd for hva vi skulle gjøre på returreisen. Da fortalte han at det «var noe» med lufttilførselen på Airbus-flyene. Han fortalte at lufttilførselen var drevet av brennstoff og at noen kunne finne på å spare brennstoff på denne måten. Jeg kjenner ikke sannhetsgehalten i dette, men da vi fortalte det til flyvertinnen på hjemveien ble hun uforskammet sur. Det at min mann, som èn av 180 passasjerer på vei ned, besvimte på et fly, kunne ikke bevise noe slikt, sier kvinnen.

- Dårlig luft er årsaken
Hun er overbevist om at dårlig luft er årsaken til at hennes mann besvimte.

- Han har besvimt to ganger tidligere på fly. Og en lege har fortalt ham at hans siste besvimelse kan skyldes et drypp. Mn det har fastlegen avvist. Han har litt høyt blodtrykk og har av fastlegen nå blitt bedt om ikke å ta blodtrykk-medisin før han går på flyet. Samtidig bør han drikke mye vann og bevege seg rundt – slik at han ikke sovner. Det er når han sover at han besvimer – og jeg er sikker på at dårlig luft er årsaken, sier kvinnen.

Hun vurderer nå å forby ektemannen å fly.

Les flere historier her - Besvimte på toalettet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.