*Nettavisen* Økonomi.

- Betydelig større krise

Kristins krisepakke rises og roses.

26.01.09 13:08

STORTINGET (NA24): - Regjeringen innrømmer at alvoret i krisen er betydelig større enn det de har uttalt tidligere, sier Dagfinn Høybråten, partileder i KrF til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Høybråten er fornøyd med at mange av opposisjonens forslag er tatt med i regjeringens krisepakke som ble offentliggjort mandag formiddag.

- Det har tatt med mye av det vi har foreslått, og det er positivt. Samtidig savner jeg en skarpere miljøprofil. Jeg er også skuffet over at det ikke gjøres noe med avskrivningssatsene, sier Høybråten.

Høybråten får følge av opposisjonskollega Lars Sponheim i Venstre.

- Her er det mye bra som vi kjenner igjen. Men når det kommer til regjeringens skattetiltak overfor næringslivet, hjelper dette bare de små og mellomstore bedriftene. De store eksportbedriftene får ingen hjelp i og med at man maks kan få 1,4 millioner kroner i utsatt skatt per bedrift, sier Sponheim til NA24.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Venstre-lederen er klar på at dette er et godt virkemiddel for småbedrifter med en håndfull ansatte.

- Men det har liten effekt for en bedrift som har 500 ansatte. Da monner det ikke. Men de var redd for å miste kontroll over provenyen, mener Sponheim, som likevel er fornøyd med at regjeringen foretar tiltak på skattesiden.

- Bare det at den rødgrønne regjeringen i det hele tatt går inn på skatt er bra, sier Sponheim.

I regjeringens krisepakke kommer det 20 friske milliarder til nye tiltak, og syv milliarder til blant annet å dekke skatteletter for bedriftene. Totalt utgjør pakken 2,3 prosent av Fastlands-BNP, langt over EUs anbefaling på 1,5 prosent.

- Skuffende
NHO-direktør Finn Bergesen er skuffet over at det ikke kommer en generell skattelette for næringslivet.

- Hvis skattene kuttes i landene rundt oss, og ikke i Norge, får vi dårligere konkurransevilkår. Vi mener fortsatt at skattelette er et riktig tiltak overfor bedriftene, sier Bergesen til NA24.

Bergesen er klar på at dagens tiltakspakke ikke er tilstrekkelig, og viser til den varslede pakken for å løse kredittproblemene for næringslivet som er varslet 9. februar.

- Vi har samtidig fått gjennomslag for mange forslag, for eksempel når det gjelder stimulering av byggesektoren og det er veldig, sier Bergesen.

- Men at regjeringen lanserer en såpass stor pakke i forhold til EUs anbefaling, er ikke det positivt?

- Tiltakspakken er stor, men spørsmålet er om hvordan den er innrettet. Vi mener at den burde inneholdt skattelette, sier Bergesen.

Se regjeringens pressekonferanse med TV 2 Nyhetskanalen. Artikkelen fortsetter under videovinduet.

284376

Fornøyd industri
Knut Sunde i Norsk industri sier til NA24 at de er svært godt fornøyd med at regjeringen går inn for at bedriftene kan usette skatteinnbetalingen for 2008.

- Dette er et svært godt forslag som vi kom med for bare ti dager siden. Vi hadde ikke trodd at det skulle være tid nok til å få det med. Men det har de altså klart, og det er ikke dårlig, sier Sunde.

Sunde savner også mer permanente tiltak overfor næringslivet, som skatteletter.

- Men regjeringen har lagt svært stor vekt på at tiltakene skal være midlertidige, fastslår Sunde.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.