*Nettavisen* Økonomi.

- Beviser at Norge blir delt i to

Foto: (Foto: Scanpix)

Økonom mener at prishoppet bekrefter at landet er i ferd med å bli delt i to.

Tirsdagens uventede hopp i prisene på klær og matvarer tok norske økonomer fullstendig på sengen.

NA24 - din næringslivsavis

Konsumprisindeksen justert for avgifter og energi, KPI-JAE, steg med tre prosent fra februar i fjor til februar i år. På forhånd var det ventet at KPI-JAE ville stige med 2,5 prosent.

Les mer her: Økonomene tatt på sengen

Større enn antatt
- Dette viser at effekten av todelingen av det norske samfunnet er større enn vi trodde, sier Shakeb Syed, makroøkonom i Handelsbanken Capital Markets, til NA24.

Han peker på at den økte arbeidsledigheten langt fra rammer alle.

- 97 prosent har fortsatt jobb. Mange er rammet av ledighet og usikkerhet, men det slår ikke så hardt ut som vi hadde trodd i tallene, sier Syed videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Offentlige får lønn og jobb
Også Roger Bjørnstad, forskningsleder i Statistisk sentralbyrå, har tidligere pekt på at vi er i ferd med å få en todeling i det norske arbeidslivet.

- Det vi kommer til å se er at næringer som er skjermet vil få en vekst i sysselsettingen, mens konkurranseutsatte næringer vil få færre sysselsatte. Norge har finansielle muskler til å sørge for å dempe fallet for økonomien, og sysselsettingsveksten vil være stor innen offentlig sektor, uttalte Bjørnstad til NA24 i februar.

Les mer: - Vær forberedt på lønnskutt

Han mente lønnsvinnerne blir å finne i det offentlige, som samtidig har de sikre jobbene, og at man innen privat og konkurranseutsatt sektor må forberede seg på svært lav lønnsvekst.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Folk må forberede seg på lavere lønn. Industrien er lønnsledende, og oppgjøret her er toneangivende for andre grupper. Når vi ser at etterspørselen faller i industrien og prisene faller vil dette føre til lavere lønnsomhet. Det igjen skaper lønnspress, fortalte Bjørnstad til NA24.

Bruker mer penger
Syed peker også på at det er nordmenn i trygge jobber som nå kan være med på å skape en ubalanse.

- Det offentlige er den største arbeidsgiveren i Norge, og det vi ser nå er at de som sitter i trygge jobber i det offentlige og i det private fortsatt kan bruke, og faktisk bruker, mer penger enn det vi kanskje hadde trodd, sier Syed.

- Slik det er nå vurderer vi det slik at rentebunnen kan bli høyere enn det vi tidligere har trodd. Men vi vil vente til torsdag med å konkludere. Da blir Norges Banks rapport fra det regionale nettverket offentliggjort, og denne har vært viktig for banken tidligere, sier Syed.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag