*Nettavisen* Økonomi.

- Bilgiganter får kriselån

Foto: (Scanpix)

Kriserammede General Motors og Chrysler skal få amerikanske lån for å holde seg flytende fram til mars.

Tidligere denne måneden sa det amerikanske senatet nei til en krisepakke for å redde de to amerikanske bilgigantene General Motors og Chrysler. Men de to kriserammede selskapene skal ifølge Bloomberg News nå få kriselån av staten for å holde seg flytende fram til mars.

NA24 – din næringslivsavis

Onsdag kveld ble det kjent at Chrysler ville innstille all produksjon i desember, og det har vært spekulert i om de to gigantene i amerikansk næringsliv ikke ville gå konkurs.

Kilder sier til Bloomberg News at det nå jobbes med en foreløpig lånepakke som kan bli presentert allerede fredag. Den hjelpende hånden fra amerikanske myndigheter er for å unngå at de to selskapene kollapser ettersom de kan gå tom for driftskapital tidlig neste år. Tidligere har de to selskapene sagt at de vil trenge 14 milliarder dollar for å holde seg flytende gjennom mars neste år, og at de midlertidig stenger ned fabrikker for å holde kostnadene nede.

- Jeg er redd for en uoversiktlig konkurs og hva det kan føre til i markedet, sa den avtroppende president George W. Bush torsdag. Han sa videre at han ikke ville dumpe en enorm katastrofe over på sin etterfølger Barack Obama. Men han sa også at han var redd for å kaste gode penger etter dårlige.

Det er forventet at det amerikanske finansdepartementet vil låne penger til de to kriserammede selskapene via deres finansieringsselskaper, GMAC og Chrysler Financial, og dermed unngå at andre kriserammede industribedrifter også stiller seg i kø for å få ut penger fra staten via krisepakken, som opprinnelig var skrudd sammen for den amerikanske finansnæringen.

Aksjekursen til General Motors falt 16 prosent på New York børsen torsdag kveld, mens aksjekursen til Ford falt 9,6 prosent. Sistnevnte har hele tiden sagt at de ikke trenger krisefinansiering fra staten. Chrysler er ikke børsnotert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.