*Nettavisen* Økonomi.

- Billig strøm i mange år

Foto: Richardsen, Tor (SCANPIX)

Nå kan du varme deg på tanken om at strømmen blir billig i lang tid.

09.01.09 12:39

- Vi kan forvente å ligge på dagens strømprisnivå de neste tre årene. Det er den prisen markedet forventer framover, sier Roger Lie, kraftanalytiker i Hafslund.

NA24 – din næringslivsavis

Strømprisen ligger i dag i underkant av 40 øre per kilowattime eksklusive skatter og avgifter. Det gir en husholdning med forbruk på 20 000 KWH i året strømutgifter på 8 000 kroner før avgifter og nettleie.

Stor besparelse
40 øre er høyere enn det som har vært vanlig i Norge de siste ti årene, men vesentlig lavere enn det man fryktet prisen skulle bli for et halvt år siden. Høsten 2008 var prisen oppe i 60 øre per kilowattime, altså 50 prosent høyere.

- Forventningene i markedet er at strømprisen ikke vil øke før verdensøkonomien skyter fart igjen. Eventuelt kan en prisoppgang komme i Norge hvis vi skulle få det veldig tørt, forklarer Lie.

Lie sier at den langsiktige strømprisen i Norge bestemmes av prisen på kullkraft, samt hvor mye vann det er i kraftmagasinene.

- Med normale nedbørsmengder stikker neppe prisen oppover med det første. Den kan nok heller synke litt. Derfor er dette neppe det beste tidspunktet å binde strømprisen på, sier Lie.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Spotpris lønner seg
I dag kom tall fra SSB som viser at over tid lønner det seg med spotpris på strøm, med unntak av årene 2003 og 2006 da det kom kraftige hopp i strømprisen.

Lie skisserer at strømprisen vil bli liggende mellom 35 til 40 øre per kilowattime i 2009, med et bunnivå til sommeren. Men på grunn av fallet i oljeprisen, som også har dratt med seg kullprisen ned, vil altså strømprisen holde seg lav også i tiden fram til 2012.

- Det er en utrolig stabil pris man ser for seg, og sånn sett er kraftmarkedet blitt ganske kjedelig. Men situasjonen er forholdsvis hyggelig for forbrukerne, i alle fall i forhold til det man så for seg for et halvt år siden. Da var det ventet langt høyere priser. I fjor sommer lå strømprisen på 60 øre kilowatten, minner Lie om.

Gasskrise liten effekt
Kraftanalytikeren sier at prisene på strøm i Norge bestemmes av hvor mye det koster å produsere de 10-20 prosentene kullkraft som Norge importerer. Den siste tids kaos i gassleveransene til Europa fra Russland har i liten grad hatt effekt på strømprisen i Norge.

- Norden er i liten grad tilknyttet kraftnettet sørover i Europa. Derfor har dette liten effekt hos oss. Det eneste bidraget er at gasskonflikten har løftet oljeprisen, og dermed kullprisen, noe og det har ført til en liten prisoppgang, sier Lie.

2008 var et svært turbulent år i strømmarkedet med en olje og kullpris som gikk til himmels, store eksportproblemer fra Norge på grunn av kabelfeil, nordiske atomkraftverk som måtte tas ut i vedlikehold og en svært våt vinter.

- Det kan jo være greit at man får en pustepause i forhold til alt som skjedde i fjor, mener Lie.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag