- Bind renten nå

makrøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i meglerhuset First Securities

makrøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i meglerhuset First Securities Foto: First Securities

Krystallklart råd fra renteekspert.

04.02.09 16:52

- Hadde jeg hatt vanlige lånebetingelser, ville jeg bundet renten for fem år. Jeg ville gjort det nå med en gang, selv om jeg tror det er potensial for at rentetilbudet kan komme enda litt lenger ned, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom og renteanalytiker i First Securities til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Sentralbanksjef Svein Gjedrem kuttet som ventet styringsrenten i ettermiddag med 0,5 prosentpoeng. Nå ligger styringsrenten på 2,5 prosent.

- Grunnen til at jeg ville bundet renten er at det i dag er forholdsvis gunstige nivåer å gjøre det på, du forsikrer deg i tilfelle rentene skulle stige kraftig om noen år, og du får forutsigbarhet, argumenterer Wilhelmsen.

Wilhelmsen får gunstige lånebetingelser gjennom jobben, men Swedbank tilbyr bare flytende rente.

- Hadde de tilbudt fast rente, ville jeg valgt det nå, fastslår Wilhelmsen.

- Bind med en gang
Han legger ikke skjul på at fastrentetilbudene kan bli enda gunstigere litt lenger utover i året, men han tviler på at man kan få en fastrente på under fire prosent.

- Nå ligger fastrentetilbudene på 4,6 prosent, eller litt lavere. Om renten faller med 0,3 prosent til i løpet av året, har ikke så mye å si. Hvis du får bundet på 4,6 eller noe lavere, er det begrenset hvor feil det kan bli. Dette er grunnen til at jeg ville bundet renten nå med en gang, mener Wilhelmsen.

Han mener det er en nærmest umulig oppgave for vanlige låntakere å time rentebunnen perfekt.

- Proffe investorer sliter med å treffe bunnen. Men vanlige låntakere bør heller se om man synes det er billig eller dyrt å binde renten nå. Fastrentene er nå mye lavere enn i fjor. Det gjør at de som vurderte å binde renten i fjor, i alle fall bør gjøre det nå, mener Wilhelmsen, som selv bandt studielånsrenten i 2004 og har tjent på det.

Historisk lave
Årsaken til at Wilhelmsen er så klar i sin anbefaling, er at rentene som danner grunnlaget for bankenes fastrente, har falt veldig mye siden sist sommer.

- Disse rentene ligger nå lavere enn historisk snitt. Uansett hva som skjer med den flytende renten, så binder du på en rente som er relativt lav, mener Wilhelmsen.

Markedet venter deretter at rentene skal tikke beskjedent oppover i 2010, og deretter svinge brattere oppover i 2011.

- Det er mange ulike scenarier for hvordan renten vil gå framover. De fleste tror at rentene kan holde seg lave en god stund. Men nå pøses det på med tiltakspakker verden rundt. Hvis verdensøkonomien snur raskere enn antatt, og sentralbankene ikke er kjappe nok til å trekke tilbake noe av alle de pengene de har tilført markedene, kan man få langt høyere inflasjon. Og da smeller rentene opp igjen, skisserer Wilhelmsen.

HTML EMBED

Advarer mot kort binding
Wilhelmsen får følge av en proff aktør i markedet, en rentemegler i SEB.

- Det å binde renten på fem år nå er ikke feil i det hele tatt. Jeg ville vært mer forsiktig med en binding på tre år ettersom du da risikerer å binde renten mens den flytende renten er på bunnivå og ikke binder mens den er på vei opp, sier rentemegleren til NA24.

- En binding på 20 år, som du nå kan få til 5,15 prosent, er også bra. Den ville jeg personlig ha valgt dersom jeg kunne gjort det nå.

Han påpeker imidlertid at dette avhenger av hvor avhengig du er av å ha forutsigbarhet, og ikke minst hvilke planer du har i boligmarkedet.

- Dersom du planlegger å bytte bolig i løpet av de neste årene, vil ikke lang rentebinding være svært aktuelt for deg. Da kan det være greit å se på kortere fastrentetilbud.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Anbefaler ikke rentebinding
Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken mener på sin side at for folk som har romslig og god økonomi er fastrente ikke å anbefale.

- Historien har vist at når man har sett på en fem- eller tiårsperiode, så har fastrenten ligget 0,5 prosentpoeng høyere enn flytende rentene. Det er fordi man betaler en høyere rente når man har fastrente nærmest som en forsikringspremie, sier Dokk Holm til NA24.

Men en fastrenteavtale kan være svært gunstig for dem som har en stram økonomi.

- De som føler de har stram økonomi, kan absolutt vurdere fastrente, fordi fordelen med fastrente er forutsigbarhet. Det fungerer nærmest som en forsikring, sier Dokk Holm.

Kan dele opp lånet
En annen mulighet kan være å dele lånet i to eller tre og velge fastrente på den ene delen.

- Det kan også være en god løsning, men da får man to lån og doble gebyrer. Det kan være irriterende, og man kan gå til banken og si at man ikke vil få mer i gebyr, siden de får en mer betalingssikker lånekunde, argumenterer Dokk Holm.

En annen ulempe er at hvis man kommer i et samlivsbrudd og tvinges til å selge boligen, kan man måtte betale seg ut av fastrenteavtalen.

Dokk Holm mener det blir helt feil å gå inn på en fastrenteavtale med ambisjonen om å slå markedet.

- Noen har naturligvis klart det i perioder, men det er svært vanskelig. Det som er avgjørende er å se på hva slags økonomi man har, og i hvor stor grad man trenger forutsigbarhet i renteutgiftene. Det er også viktig at folk nå på ny lar seg friste av de lave rentene, formaner Dokk Holm.

Spar tusenlapper
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over17.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag