*Nettavisen* Økonomi.

- Bisarr Telenor-dom

Foto: Knut Falch/SCANPIX

- Denne dommen er en ganske bisarr sak, sier Dag Melgaard i Telenor.

18.08.08 13:01

- Vi ser på dette som en ganske bisarr sak, og beløpet er et fantasibeløp som ikke har noe som helst slags tilknytning til det de anklager oss for å ha gjort, sier Dag Melgaard, pressetalsmann i Telenor, til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

Telenor ble i en sibirsk domstol i helgen dømt til å betale 15 milliarder kroner i erstatning etter angivelig ha påført VimpelCom milliardtapet ved å forsinke oppkjøpet av Ukrainian Radio Systems.

Melgaard bare rister på hodet over dommen.

- Det er en tåpelig påstand. Selskapet har gått med tap hele tiden, og går med tap nå. Å kjøpe et så lite selskap i et nesten modent market er nesten bortkastet penger. 230 millioner dollar er et helt tøvete beløp. Vi sa at forretningsplanene ikke ville holde stikk, og det fikk vi dessverre helt rett i. Hele saken blir latterlig, sier Melgaard.

- Tilraner seg verdier
- Hva er motivet bak en slik rettssak?

- Det kan sees på flere måter. Et motiv kan være å få tak i store verdier urettmessig. Vi oppfatter at dette noe Alfa Group står bak. Dommen kan brukes som et pressmiddel overfor oss, enten for å til å gi fra oss verdier, eller at vi skal selge ting billig. Vi ser på dommen som et form for pressmiddel, for å prøve å tilrane seg verdier, eller utøve et utilbørlig press overfor oss. Alfagruppen har holdt på å slåss for å få kontroll med våre verdier helt siden 2004. Vi har ikke gitt etter, og vi har ikke tenkt å gjøre det nå heller, fremholder Melgaard.

Anker umiddelbart
Melgaard forteller at Telenor ved første anledning vil anke saken, og at denne anken også må føres i den sibirske byen Khanty-Mansiysk.

- Fører ikke anken fram kan vi nok etter det trekke saken inn for rettsinstanser i Moskva, eventuelt helt til russisk høyesterett. Det har vi med stort hell gjort før, påpeker Melgaard, og viser til tre søksmål i 2004 som Alfa sto bak.

- Disse sakene ble anket helt til Høyesterett, vi fikk medhold, og de tidligere avgjørelsene ble satt til side, forteller Melgaard.

- Totalt unødvendig
- Det må være slitsomt for Telenor å stadig bli trukket inn for retten i Russland?

- Det er totalt unødvendig å skulle bruke så mye tid og krefter på så mye tull. Samtidig vet vi at det er en del av taktikken. Å slite oss ut. Men vi lar oss ikke slite ut, fastholder Melgaard.

Han mener det er viktig å skille mellom rettssystemet i Russland, som Melgaard fortsatt fungerer i høyere rettsinstanser, og det å ha en partner som Alfa Group, og hva selskapet finner på, som både skader omdømmet til Alfa og Russland for øvrig, ifølge Melgaard.

Frykter ikke utestengelse
- Men det er klart at når man ser hvordan BP er blitt håndtert, også det ved hjelp av Alfa, ser man det er klart at Alfa er villige til å bruke mange virkemidler i sin tilstrebelse på å skaffe seg verdier urettmessig, mener Melgaard.

Flere BP-direktører fikk tidligere i år problemer med å få nytt visum til landet, og måtte forlate Russland.

- Frykter dere linkede problemer?

- Nei. Foreløpig har vi ikke sett noe tegn til slike aktiviteter hos oss. Vi har møttes i mange rettssaker etter hvert, og begynner å kjenne dem godt. Men foreløpig har vi ikke sett noen tendenser til slike ting, sier Melgaard.

Bare tull
Norske teleanalytikere nærmest fnyser av helgens rettsavgjørelse.

- Dette høres latterlig ut for oss. Vi setter spørsmålstegn ved uavhengigheten til domstolen, sier teleanalytiker Ole Petter Kjerkreit i Enskilda Securities.

- Vi legger ikke mye vekt på denne avgjørelsen etter som vi tror det er høyst usannsynlig at Telenor vil bli nødt til å betale disse pengene. Dette er bare støy knyttet til Telenors tilsynelatende evigvarende konflikt med Altimo og Alfagruppen, sier Kjerkreit.

Han får støtte av teleanalytiker Frank Maaø i DnB Nor Markets.

- Med stor sannsynlighet har dette ingen effekt for Telenor. Vanligvis så har slike typer absurde russiske dommer ikke hatt noen særlig kurspåvirkende kraft for Telenor. Det har vært mange slike typer dommer tidligere, sier Maaø til NA24.

Ingen unaturlig kursbevegelse
Maaø peker på at telekomsektoren er ned 0,7 prosent i Europa nå mandag formiddag, mens Telenor er ned 1,5 prosent. Dommen fra den sibirske domstolen ble gjort kjent av Telenor i en børsmelding mandag morgen.

- Dette er ingen unaturlig kurssvingning for Telenor, sier Maaø.

- Likevel er det aldri positivt med slike dommer. Men hadde dette vært en dom som kom fra byretten i Moskva, hadde jeg tatt det litt mer alvorlig, enn jeg gjør når det kommer fra en sibirsk domstol, forklarer Maaø.

- Går neppe gjennom
Maaø peker på at generelt har Telenor, og da også særlig i VimpelCom, fått støtte i de høyere rettsnivåene når slike saker er blitt anket inn tidligere.

- Anker de til høyesterett, så går dette med største sannsynlighet ikke gjennom. Det ville neppe Russland være tjent med, og det ville være et brudd på det meste av både historikk og prinsipper, sier Maaø.

Hvor utfordrende er det for Telenor å drive forretninger i Russland med stadige rettssaker?

- Det er støy og det er en utfordring. Telenor har måtte håndtere en rekke slike dommer, særlig i Ukraina som har hatt kurspåvirkende kraft. Det er noe de er vant til, mener Maaø.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.