*Nettavisen* Økonomi.

- Bjørnøy må ta lakse-grep

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) krever at miljøvernministeren tar grep for å ordne opp i de massive lakserømmingene.

25.01.06 10:46

Sist helg rømte det 100.000 laks fra et oppdrettsanlegg i Nordland. Det kom på toppen av de 150.000 som stakk av fra tre andre anlegg i samme fykle for kort tid siden. I fjor forsvant nærmere 500.000 laks fra et anlegg på Tusna, og 250.000 fra et anlegg i Alta. Slik at rundt én million laks har rømt fra norske oppdrettsanlegg det siste året. Det overstiger antallet gytende villaks i Norge flere ganger.

NJFF anser de mange rømmingene fra lakseoppdrettsanlegg er å betrakte som forurensing. Og organisasjonen vil kreve at de som forurenser betaler for forsøplinga. NJFF politianmelder da også konsekvent enhver lakserømming.

Må rydde opp
Organisasjonen skal torsdag ha møte med Helen Bjørnøy.

- Her må ministeren for villaksen, for det er det Bjørnøy er, ta grep og gi klare signaler til fiskeriministeren, om at her må det ryddes opp.

- Det er helt meningsløst å høre oppdrettsnæringen gang på gang si at de har kontroll, når antall rømte laks ligger på et så stabilt høyt nivå. Her bør det komme en ordning om merking av oppdrettslaksen, slik at vi kan spore enhver rømt laks tilbake til synderen, sier informasjonssjef Espen Farstad i NJFF til TV 2 Nettavisen.

Han mener situasjonen nå er som å løpe etter for å sette plaster på eksisterende sår, i stedet for å hindre å få sårene. Jeger og fiskerforbundet krever at myndighetene handler nå. Det er rett og slett ikke tid til å vente og se.

Laksefjorder
- Det viktigste opprinnelige forslaget vi har, er det som Rieber-Mohn-utvalget kom med i sin tid. Det er å opprette nasjonale laksefjorder. Det er altså fjorder som skal være helt fri for oppdrettslaks, slik at villaksen har fortrinn.

- Fase to bør nå settes i gang, og det er å få etablert disse fjordene. Men det hele står på vent, siden Høyre og Fremskrittspartiet vil vente og vurdere.

- Men det har vi ikke tid til! Vi trenger områder for villaksen alene, og vi trenger det nå, understreker Farstad.

Til nytte
Selve konflikten er den gamle klassiske mellom næringsinteresser og miljø. Oppdrettsnæringa er den nest største i Norge, etter oljeindustrien. Så Farstad mener kampen er tøff.

- Det er liksom den samme problematikken som da miljøorganisasjonene lenka seg fast ved Norsk Hydro på 70-tallet, for å få igjennom rensekrav. Industrien protesterte og sa det var for dyrt. Men i ettertid er jo alle enige om at det var til stor nytte for alle, illustrerer Farstad.

NJFF mener at kravene til innføring av ny teknikk i oppdrettsnøringe ikke kan vente til 2012. Det må innføres nå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.