*Nettavisen* Økonomi.

- Blir tøffe markeder noen uker

SEB Enskildas strateg Tom Kavli mener det er sunt med en børskorreksjon på opp mot 15 prosent.

18.05.06 10:14

Oslo Børs raser nærmere fem prosent torsdag. Onsdag 17. mai var Oslo Børs stengt, og det amerikanske markedet fikk en kalddusj som følge av sterkere enn ventet vekst i inflasjonen. Samtidig har markedet globalt blitt mer og mer bekymret for hvilken effekt høye råvarepriser, især innen energi og metall, vil ha på verdensøkonomien.

- Det er jo en korreksjon som er relatert til effekter av råvareprisene og fortjenestemarginene, og frykt for at renteoppgangen kan bli raskere enn tidligere antatt, sier SEB Enskildas strateg Tom Kavli til NA24 iMarkedet.

Han forteller at gårsdagens inflasjonstall fra USA var overraskende, men at man må være forberedt på denne type data. Samtidig som prisutviklingen har vært meget svak de siste årene, har veksten i økonomien styrket seg. Slik vil det ikke kunne fortsette.

Sunt med korreksjon, men¿
Kavli peker på at markedene, både i Norge og internasjonalt, har steget kraftig siden korreksjonen i oktober. Før det hadde markedet steget kraftig i nærmere tre år.

- Når markedet har gått så mye, er det sunt med en korreksjon. Men det er ikke bra med så harde dager at det blir panikk, sier Kavli, som mener det bare er sunt med et fall på mellom 10 og 15 prosent.

- Men er det mange dager med fall med mer enn 4 til 5 prosent fall vil det kunne utløse panikk. Man skal ikke kimse av det. Flere dager med fall på mellom fem til seks prosent kan gjøre at flere vil kaste kortene, sier Kavli til NA24 iMarkedet.

Han mener at det vil kunne bli tøffe markeder i ukene som kommer, men peker på at det er mange gode aksjer som også har falt, og vil falle, ufortjent mye. For investorer med is i magen og gode nerver vil det kunne være mulig å plukke opp billige aksjer.

Marginskvis og inflasjon
Kavli forteller at resultatene for første kvartal i både Norden og Norge har vært langt bedre enn ventet.

- Vår gjennomgang viser at selskapene i Norden leverte seks prosent bedre resultat før skatt enn det som vi hadde forventet. Men det som bekymrer er hva selskapene vil levere i et par kvartaler fremover. Det er frykt for marginskvis og inflasjonspress. Oppgangen i råvarepriser vil få konsekvenser, og det har markedet neglisjert, sier Kavli til NA24 iMarkedet.

Han trekker også frem den sterke norske kronen, og den meget svake dollaren som årsaker til at det norske markedet faller kraftig. Kavli forteller til NA24 iMarkedet at han forventer at dollar vil bli handlet til under seks kroner fremover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.