NA24.no

- Boligboblen ikke min feil

Sist oppdatert:
Alan Greenspan slår tilbake mot sine kritikere.

Den 17. mars i år skrev den tidligere amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan et innlegg i Financial Times. Her skriver han at «det finnes ikke en perfekt modell for risiko».

NA24 - din næringslivsavis

Innlegget har fått en rekke av Greenspans kritikere på banen. Den belgiske professoren Paul da Grauwte skriver at Greenspan forsøker å røykelegge ansvaret for å gjøre finanskrisen og boligboblen mulig.

da Grauwte og kritikerne mener at Greenspan og FED ventet alt for lenge med å sette opp renten i USA.

Ut mot kritikerne
I innlegget sitt skriver Greenspan at han mener det var riktig å holde igjen renten, og peker på at inflasjonen var lav og pengemengden vokste i forsiktig. Dermed var det ikke støtte for høyere rentepolitikk.

Greenspan tror heller ikke at sentralbanken i USA kunne ha avverget den mye omtalte subprimekrisen. Han skylder i stedet på markedsaktørene som har feilbedømt risikoen ved de nye rentenivåene, noe som igjen førte til eksplosjonen i subprime-relaterte verdipapirer.

De presset igjen lånegiverne av boliglån til å nedprioritere kvaliteten.

FED kutter igjen
Selv om den amerikanske sentralbanken har fått mye kritikk for sin rentepolitikk, ser det ikke ut til at de følger dette opp. Problemene til den amerikanske økonomien har ført til nye drastiske rentekutt denne våren.

Etter en rekke ekstraordinære rentekutt er nå det amerikanske rentenivået nede på 2,25 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere