NA24.no

- Boligfallet var bare psykologisk

Foto: Håkon Høgetveit (NA24)
Sist oppdatert:
Meglersjef mener vinterens boligfall ikke hadde rot i virkeligheten.

Tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) viser at boligmarkedet er på full fart oppover igjen.

NA24 - din næringslivsavis

I løpet av de første månedene i år har prisen klatret kraftig. Nå mener Christian Dreyer, daglig leder i NEF, at det kraftige fallet i fjor høst ikke hadde rot i virkeligheten.

Frykt, ikke reelt
- Det var en frykt. Punktum. Det vi så var at psykologien spilte inn, og ikke reelle forhold, sier Dreyer til NA24.

- Vi hadde en unntakstilstand hvor man agerte ut fra hva man forventet ville skje. Når folk nå opplever at det ikke er så svart som forventet tenker de at dette ikke rammer meg likevel, og vi ser en oppgang i markedet igjen. Men man måtte jo bli rammet av daglige forsider om krise i fjor høst, mener Dreyer.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Meglersjefen mener det vi nå ser er et marked som ikke tror på dommedagsprofetene i boligmarkedet. NEF har selv vært blant dem.

- Vi har, som alle andre, bommet kraftig på boligmarkedet. Slik det ser ut nå kan 2009 bli et bra år for det norske boligmarkedet, sier Dreyer.

Bommet kraftig
I januar spådde NEF et fall i boligprisene på 10 prosent i år. Så langt i år har prisene klatret 10 prosent, viser statistikken til Norges Eiendomsmeglerforbund. Også dette er litt preget av psykologi, mener Dreyer.

- Det vi nok har sett så langt er den psykologiske effekten av rentekuttene fra Norges Bank. Den reelle effekten i kroner og øre har vi ikke i så stor grad merket ennå. Folk sparer pengene fremfor å bruke dem. Det kommer flere og flere på visninger nå, men vi ser likevel ikke de ville budrundene. Det tar vi som et tegn på at vi har fått en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel.

Kan rokke ved balansen - les mer: Tror på høyere boligpriser

Før krisen var det omtrent 720 meglerforetak i Norge - nå er det omtrent 580. Rundt regnet 1.000 eiendomsmeglere har mistet jobben. Likevel mener Dreyer at eiendomsmeglerstudentene kan se lyst på fremtiden.

- Jeg kan anbefale alle studenter å gå på eiendomsmeglerstudiet, uttalte Dreyer på pressekonferansen.

- Jeg er ganske sikker på at de får jobb når de er ferdige.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere