NA24.no

- Boligfesten varer neppe lenge

(Scanpix/Montasje)
Sist oppdatert:
Snart slår ledigheten inn på utviklingen i boligprisene, mener økonomene.

- Den kraftige oppgangen som vi har hatt i det siste vil neppe vare, mener seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Tirsdag kom ny statistikk fra eiendomsmeglerbransjen, og den viste at boligprisene sesongjustert steg med 1,3 prosent fra april til mai. Prisene har dermed økt i hele vår og ligger nå bare 4 prosent under toppen fra august 2007.

Økonomen ser imidlertid ikke bort fra at prisene fortsatt kan stige jevnt utover en stund til.

- Dette skjer inntil effekten av sterkt økende arbeidsledighet slår inn, sier Chen til NA24.

For i den samme perioden som boligprisutviklingen ser ut til å overraske har den dype globale lavkonjunkturen rammet norsk økonomi. Nedgangen i produksjonen fortsetter og arbeidsledigheten stiger kraftig. For å demme opp for denne nedgangen har Norges Bank kuttet renten hardt ned til 1,5 prosent.

LES OGSÅ: NA24-kommentator Are Slettans kommentar: Overraskende bolighopp

- Effekten er veldig kraftig
- Hittil er det uten tvil om at renteeffekten slås inn, samtidig som overdreven frykt i fjor høst som følge av finanskrisen, og ikke minst ekstremutslag av pengemarkedsrenten, skremte boligkjøpere. Om arbeidsledigheten ikke slår ut så negativt i Norge som mange venter - kan boligprisoppgangen godt vare lengre, sier Chen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Det ser ut som om effekten av rentekuttene er veldig kraftig. Vi er derfor spente på å se hvor sterk effekten av fortsatt økt arbeidsledighet vil gi på prisene, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til NA24.

- Ledigheten slår inn
DnB Nor Markets tror ikke prisoppgangen fortsetter ut året. Årsak: Arbeidsmarkedet er fortsatt svakt og stadig stigende ledighet. Dette mener de også i stadig større grad vil legge en demper på boligmarkedet.

Aamdal viser til at renteendringer slår raskere inn i boligprisene enn utvikingen i arbeidsledigheten.

- Hovedbildet vårt er at vi egentlig ikke venter noe skift i boligprisene. Vi har forventninger om at prisene skal stige videre i første halvdel av året, mens vi har et årsanslag om en liten prisnedgang. Men med den sterke veksten vi har sette så spøker det jo for dette anslaget, sier Aamdal.

- Fare for ny boligboble
Økonomene ser absolutt faren for oppbyggingen av en ny boligboble med de lave rentene.

- Jeg tror at de lave rentene kan bidra til å holde boligboblen intakt og ikke minst blåse den opp videre, samtidig som ønsket gjeldsnedbygging i husholdningene hindres. Faren er at smellen blir større ved en senere anledning, sier Olav Chen.

- Det er en åpenbar fare for bobleoppbygging når prisene stiger så mye. Om dette skulle vedvare så vil utslaget bli kraftig. Samtidig ser vi at lavere rente har gitt økt betalingsvilje, men ikke økt etterspørsel, sier DnB Nor-økonom Aamdal.

FÅ BOLIGTALLENE DIREKTE:PÅ MOBILEN

Annerledeslandet
Forvalter Olav Chen sier at det er farlig å tro at Norge ikke skal bli rammet med tanke på tilstanden i landene rundt oss.

- Det er naivt å tro at Norge ikke har hatt eller har en boligboble når vi ser at boligbobler har sprukket så å si overalt i resten av verden, etter en lang oppgang drevet av altfor billig kreditt. I så fall er Norge annerledeslandet, og noe slikt er alltid farlig å tro, mener Chen.

- Hvordan tror du Norges Bank ser på utviklingen i boligmarkedet?

- Norges Bank vil neppe legge vekt på det foreløpig, men vil trolig gradvis og forhåpentligvis etter hvert legge større vekt på det. Uten tvil vil sentralbanker nå være nødt til å revurdere sine snevre inflasjonsmål med eksklusjon av aktivapriser og kredittvekst, til å i større grad ta hensyn til sistnevnte faktorer som har vært i førersetet og drevet finanskrisen, mener Storebrand-økonomen.

Rentemøte om to uker
Om to uker legger Norges Bank frem ny pengepolitisk rapport og nytt rentemøte.

Chen tror det kommer et nytt rentekutt, denne gang med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 20.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere