*Nettavisen* Økonomi.

- Boligmarkedet er overvurdert

- Norge er det landet der boligprisene er mest overvurdert, sier økonomisjefen i OECD.

30.01.07 14:28

- Etterspørselen vil falle når Norges Bank strammer renten, påstår økonomisjefen i OECD, Val Koromzay. I dag presenterte Koromzay og finansminister Kristin Halvorsen OECDs landrapport for Norge.

NA24 - din næringslivsavis

Strukturelle endringer i den norske økonomien og høy lønnsvekst kan i hovedsak forklare den vedvarende høye veksten i boligprisene siden begynnelsen av 1990-tallet, skriver OECD i landrapporten om den norske økonomien. Belåningsgraden på bolig har allerede har oversteget nivået før krisen på slutten av 1980-tallet.

- Uforståelig
- Jeg skjønner meg ikke på norske husholdninger og hvorfor de ikke har bundet renten når den har vært så lav. Norges Bank har nærmest anbefalt nordmenn å binde renten når banken sier at den skal opp til nærmere fem prosent før jul, mener Koromzay.

De siste årene er det imidlertid lavere renter og nedgangen i forventet boliglånsrente som sannsynligvis har forsterket denne trenden, skriver OECD i rapporten.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling anbefaler Svein Gjedrem og Norges Bank å vurdere de økende boligprisene når renten settes, men bare dersom boligprisene påvirker inflasjonen. Og det kan faktisk være tilfelle.

Boligboomen gir lav inflasjon
OECD forteller at belåningsgraden på bolig for nordmenn allerede har oversteget det som fantes før krisen på slutten av 1980-tallet.

Det som er paradoksalt, mener OECD, er at konsumprisindeksen kan falle på grunn av at flere kjøper bolig.

Dette er årsaken:

Prisen på utleiebolig har falt på grunn av at flere kjøper bolig. Flere kjøper bolig på grunn av den lave renten, det gode arbeidsmarkedet, lav konsumprisindeks og en generell optimisme.

Organisasjonen hevder dette reiser spørsmålet om ressurser er godt fordelt i Norge, spesielt siden skattepolitikken favoriserer å eie egen bolig.

Det reiser også spørsmålet om sosiale forskjeller, siden mindre velstående og de unge må låne mer enn de føler de kan takle, men likevel føler seg presset til å gjøre dette fordi prisene kan stige enda mer, og da står de ihvertfall utenfor. De risikerer uforsvarlig store lån.

På den andre siden fungerer det norske leiemarkedet godt sammenliknet med andre nordiske land, og det er mulig å få seg tilfredsstillende sted å bo.

Ustabilt
Det som er mest bekymringsfullt, mener OECD, er at dette gjør boligmarkedet ustabilt og overopphetet. Også det at flesteparten har fleksibel rente på boliglånet sitt kan føre til at mange opplever et strammere budsjett og føre til økonomisk stress for sårbare grupper.

Et fall i boligprisene vil forsterke sjokket, samtidig som det vil redusere den generelle oppfatningen av velstand. Finansielle forhold kan være mye mindre sårbare enn på tidlig 90-tall, men det vil påvirke når sentralbanken strammer. Samtidig vil en for sakte innstramming gjøre boomen mer voldsom og øke risikoen.

Formildende
Formildende for risiko er strukturelle endringer, som at flere personer er single og trenger egne boliger, noe som øker behovet for bolig permanent. Det er også en sterk flyttestrøm mot byene, trass i regionalpolitikken, som igjen øker behovet for nye boliger. Også importert arbeidskraft øker behovet for boliger, men i mindre grad siden de ofte deler bolig.

Men også i den finansielle sektoren er strikken mer elastisk, det kan være høyere toleranse både fra banken og husholdninger. Boliglån er mer lukrativt enn å låne til firmaer, noe som fører til at bankene konkurrerer mer om boliglånskundene.

OECD advarer om at det er et stort gap mellom nominell rente og bruttonasjonalproduktet. Det kan bety at det er et latent inflasjonspress selv om kjerneinflasjonen fortsatt er langt under inflasjonsmålet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.