NA24.no

- Boligmarkedet tilbake til normalen

Sist oppdatert:
Til neste år blir det 6 prosents oppgang, tror eiendomsmeglerne.

Den 4. januar presenterer Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes forening boligprisutviklingen i desember 2009. Allerede nå kan de imidlertid avsløre at utviklingen i boligbarometeret i desember peker mot en normalisering.

I klartekst betyr det en langt lavere vekst enn det vi har sett i 2009. Ved utgangen av desember hadde boligprisene steget med 15,1 prosent. En mer normal utvikling i boligmarkedet tilsier en årstakt på mellom 5 og 7 prosent.

- Desembertallene tyder på at boligmarkedet er ved det normale igjen, de viser samtidig at vi i 2009 har vært gjennom en sterk snuoperasjon, skriver leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Vammervold Dreyer, i en melding.

Hva med 2010?
Dreyer er spent på om boligmarkedet fortsetter i samme tempo i 2010. I romjulen sa lederen i Eiendomsmeglerforbundet til Kapital at han ventet en vekst i prisene på bolig til neste år på 6 prosent. Dette er på samme nivå som anslagene til Statistisk Sentralbyrå for 2010.

- Vi har netto tilflytting til de store byene. Det er ikke nok nye boliger og prosjekter til å møte den etterspørselen i 2010, sier Dreyer til Kapital, og legger til at den lave boligbyggingen i de store byene vil skape press i markedet.

Renten regulerer
I 2009 har det vært de ekstremt lave bankrentene som har slått positivt inn på boligmarkedet. I desember satte Norges Bank opp styringsrenten overfor norske banker til 2,75 prosent, noe som normalt drar opp boliglånsrenten til forbrukerne.

Så langt har imidlertid ikke Norges største bank, DnB Nor, reagert. Dermed får hoppet i styringrenten så langt liten effekt på boligmarkedet. Men, det kommer. Allerede over nyttår kan nok flere banker sette opp boligrenten overfor sine kunder. Hos DnB ligger nå boligrenten innenfor 75 prosents sikkerhet på 2,85 prosent, og forbrukerne kan vente seg en boligrente på rundt 3 prosent.

Norges Bank har videre varslet tre nye rentehopp til neste år. Da vil styringsrenten ligge på 2,50 prosent ved utgangen av 2010, noe som normalt vil gi en boligrente på i underkant av 4 prosent.

- Som en tommelfingerregel sier jeg at én prosent opp fra dagens rentenivå utgjør en brems på fire prosent på boligprisene, sier Petter Batta, direktør i Huseiernes Landsforbund, til Kapital.

Dermed vil Gjedrem gjør sitt for å bremse boligprisoppgangen i 2010.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere