- Boligprisene halveres

Arbeidsledigheten stiger til 10 prosent, inflasjonen skal over 20 prosent, boligprisene halveres. Nå slår krisen virkelig inn.

06.11.08 15:05

Den islandske sentralbanken Sedlabanki la i dag frem en pengepolitisk rapport som var alt annet enn lystig for islendingene.

NA24 - din næringslivsavis

I rapporten skriver Sedlabanki at det vil ta lang tid før Islands økonomi kommer seg ordentlig på fote igjen. Før den tid skjer tror sentralbanken at Island får oppleve en periode med svært høye arbeidsledighetsrater og inflasjon, samt et stup i boligprisene.

Verste bankkollaps noensinne
Bakgrunnen for de svært dystre spådommene er kollapsen i de islandske bankene tidligere i høst.

Analysesjef Pål Ringholm i First Securities mener bankkrisen på Island er den verste vi har sett noen gang.

- Dette er helt ute av proporsjoner i forhold til det vi har sett de siste ti årene, sier Ringholm til TV2 Nyhetskanalen.

Se innslaget på TV2 Nyhetskanalen her (saken fortsetter under):

272118

Sterk inflasjon
- Inflasjonen er ventet å fortsette å stige de neste månedene og være høyere enn 20 prosent tidlig i 2009, skriver banken i rapporten.

- En omfattende resesjon venter, med et spesielt stort fall i privat forbruk, fortsetter banken.

Sitausjonen er heller ikke lystig for arbeidstagerne på sagaøyen. Sedlabanki venter et svært tøft arbeidsmarked fremover.

- Arbeidsledigheten vil stige, og er ventet å toppe ut på 10 prosent i slutten av 2009. (...) Det vil ta lang tid før økonomien har kommet seg på beina igjen, skriver banken.

Kan bli verre
Den islandske sentralbanken vil nå i første omgang konsentrere seg om å få orden på den islandske krona, slik at man begynner å få et fungerende pengemarked. Skulle man ikke få kontroll på krona, tror banken at dette vil få konsekvenser for anslagene.

Worst case-scenariet til banken viser at man kan komme opp i 11 prosent arbeidsledighet, en negativ økonomisk vekst på mellom 10 og 15 prosent og en inflasjon opp mot 30 prosent til neste år.

Lønnskutt
De islendingene som beholder jobben kan se frem til å måtte klare seg på en relativt sett lavere lønn enn tidligere. Justert for inflasjonen ender islendingene opp med en reallønnsvekst på -25 prosent mellom utgangen av 2007 og utgangen av 2009.

Målt i rene kroner vil også enkelte arbeidstagere måtte tåle et lønnskutt. Dette gjelder spesielt for dem som jobber i de nye bankene på Island. Bonusene vil også falle bort.

Som en konsekvens av den negative reallønnsveksten kommer også det private forbruket til å falle betydelig. Sedlabanki anslår at dette forbruket faller med 25 prosent i 2009 alene og med ytterligere 4 prosent i 2010.

Boligprisene halveres
Som om ikke dette var nok forventer Sedlabanki et kraftig fall i boligprisene. Målt i reell verdi tror sentralbanken vi kommer til å se flere år med store fall, men verst blir det neste år da prisfallet, i reell verdi, vil være nær 25 prosent.

Fra toppen i 2007 og frem til 2011 anslår sentralbanken at den reelle verdien på islendingenes boliger vil være nær halvert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.