*Nettavisen* Økonomi.

- Boligprisene kan halveres

Foto: (Scanpix/Montasje)

Norges Bank ber folk forberede halvering av boligprisene.

03.12.08 08:03

På dagens fremleggelse av rapporten «Finansiell stabilitet» påpekte sentralbanksjef Svein Gjedrem at norsk økonomi kan bli kraftig påvirket av krisen.

NA24 - din næringslivsavis

Spesielt ille kan det gå i eiendomsmarkedet dersom sentralbanksjefens dystreste spådommer slår til. I rapporten har Norges Bank sett nærmere på hvordan det kan gå dersom krisen vedvarer i Norge. Som Gjedrem selv sa er det ikke dette scenariet banken venter - men det er heller ikke noe sjokk dersom det blir slik.

- Ikke usannsynlig
- Dette er ikke noe vi venter, men det er heller ikke helt usannsynlig. Det er et uheldig utfall som er negativt, sa Gjedrem på presentasjonen.

I rapporten er dette presisert som at noen av forstyrrelsene evi nå ser ute og hjemme forsterkes og varer ved. Forutsetningene for at disse spådommene skal slå til er at rentene forblir høye på grunn av risikopåslag i pengemarkedene, at bankene strammer kraftig inn på utlånene sine og at husholdningenes tro på fremtiden svekkes.

Kollaps i boligmarkedet
Skulle alle tre slå til, vil vi blant annet få se en fullstendig kollaps i boligmarkedet.

- I 2011 vil realboligprisene være om lag 50 prosent lavere enn ved utgangen av 2007, skriver Norges Bank i rapporten.

- Til sammenligning sank realboligprisene rundt 40 prosent fra 1988 til 1992 i forbindelse med bankkrisen.

Foreløpig ser det imidlertid ikke ut som om alle faktorene slår til, men signalene om at bankene kutter utlånene er noe Norges Bank nå virkelig tar på alvor.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Bankene forsterker sirkelen
- Vi ser at bankene kan være med på å forsterke krisen med sin egenatferd i andre land, uttalte Gjedrem og ga klart uttrykk for at dette var den viktigste grunnen til at man fulgte med på bankenes utlån nå.

Dersom den såkalte stresstesten til Norges Bank slår til, vil vi se boligprisfall på mer enn 25 prosent neste år, vi vil se banktap som er på over 2,5 prosent av brutto utlån og en kraftig nedtur for norsk økonomi.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.